Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Румунії знову протестують проти уряду

У столиці Румунії Бухаресті зібралася нова багатотисячна акція протесту проти уряду по тому, як 10 серпня під час попередньої демонстрації потерпіли 440 людей, серед того близько двох десятків спецпризначенців поліції.

Наразі не було повідомлень про інциденти в перебігу нинішнього мітингу на центральній площі міста.

Уранці медичні служби в Бухаресті повідомили, що 65 із потерпілих шпиталізували, з них 9 поліцейських.

Канцлер Австрії, яка нині головує в Європейському союзі, Себастіян Курц розкритикував ті сутички, під час яких також потерпів оператор австрійського громадського телебачення.

Також із критикою сутичок виступав раніше президент Румунії Клаус Йоханніс. Він, зокрема, засудив «брутальне» і «вкрай непропорційне» втручання поліції й заявив, що Міністерство внутрішніх справ має пояснити дії спецпризначенців. Також Йоханніс звернув увагу й на насильницькі дії частини демонстрантів.

Сутички 10 серпня сталися після того, як поліція застосувала подразливий газ і водяні гармати для розгону демонстрантів. Ті у відповідь закидали поліцію камінням, пляшками й димовими бомбами.

Демонстранти, багато з яких живуть за кордоном і приїхали до Румунії спеціально для участі в акції, вимагають відставки лівого уряду країни і дострокових парламентських виборів. Акції з такими ж вимогами відбулися і ще в кількох містах країни.

Владні нині в Румунії соціал-демократи, які прийшли до влади 2016 року, намагаються скасувати кримінальну відповідальність за деякі різновиди корупції, що раніше викликало масові демонстрації, які змусили партію відступити. Такі зміни різко критикували президент Йоханніс, а за кордоном Європейський союз, а також США.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ