Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Римі громада українців вшанувала пам’ять Василя Сліпака

У Римі активісти української спільноти провели 7 липня вечір пам’яті Василя Сліпака, оперного співака і бійця, котрий загинув 29 червня в зоні воєнних дій на Донбасі. На зустрічі виступила відомий культуролог, професор Римського університету Sapienza Оксана Пахльовська.

«Якщо така людина пішла на фронт – це означає, що держава не справляється зі своїми обов’язками», – вважає Пахльовська.

За її спостереженнями, нинішня Україна розділена на дві країни: Україна, в якої є війна, і Україна, в якої війни немає. В цій другій Україні є багато інтелектуалів та політиків, із сумом констатувала Оксана Пахльовська. На її думку, в такому ментальному розподілі полягає найбільша моральна проблема нації.

Пахльовська критично ставиться до співвітчизників, які приречено сприймають ситуацію. На переконання науковця, українцям не слід жити у жертовному вимірі, оплакуючи своїх героїв. Почуття жертовності і приреченості призведе до програшу української державності, говорить культуролог.

«Ми не маємо права перекладати на плечі мертвих героїв того, що мають робити живі, бо інакше будемо ходити на могили наших героїв, поки нам дозволятимуть, а потім не дозволять і цього, як уже було в історії», – наголосила Оксана Пахльовська.

30 червня президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Василя Сліпака орденом «За мужність» І ступеня.

Василь Сліпак загинув на Донеччині вранці 29 червня. Львів’янин, випускник місцевої консерваторії останні майже 20 років жив і працював у Франції. В останні роки був артистом Паризької опери. Учасник паризького Євромайдану. З початком агресії Росії проти України повернувся на батьківщину і пішов добровольцем у ДУК «Правий сектор».

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ