Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У середу суд розгляне справу про позбавлення Шухевича звання "Герой України"

Вищий адмінсуд України в середу, 12 січня, розгляне позов про визнання незаконним та скасування президентського Указу про присвоєння Головнокомандуючому Української повстанської армії в 1942-1950 роках Роману Шухевичу звання Герой України. Про це повідомив позивач, донецький адвокат Володимир Оленцевич.

Він зазначив, що подав позов до Донецького окружного адміністративного суду (ДОАС) ще у вересні 2008 року, проте 11 лютого 2009 року даний позов судом було відхилено.

Позивач оскаржив рішення ДОАС в Донецькому апеляційному адміністративному суді (ДААС), який своїм рішенням від 12 травня 2009 року залишив постанову ДОАС в силі.

"Проте я подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, за якою у вересні 2009 року було відкрито провадження", - уточнив Оленцевич.

За його словами, через більш ніж рік, 3 листопада 2010 року, Вищий адмінсуд України виніс рішення скасувати постанову Донецького окружного адмінсуду від 11 лютого 2009 року та рішення Донецького апеляційного адмінсуду від 12 травня 2009 року, і скерувати справу до суду першої інстанції на новий розгляд.

Оленцевич пояснив, що тепер за його позовом Вищий адмінсуд України 7 грудня 2010 року відкрив провадження вже як суд першої інстанції.

При цьому адвокат наголосив, що до 13 травня 2010 року всі позови щодо Указів Президента могли розглядатися в обласних апеляційних судах, а на рішення судів можна було подати скаргу до Вищого адмінсуду. Тепер, згідно з новим законодавством, з 13 травня всі позови щодо Указів Президента розглядає тільки Вищий адмінсуд.

"Відповідно до статті 171-1 Кодексу про адміністративне судочинство України, рішення ВАСУ є остаточними і не можуть бути оскаржені", - зауважив Оленцевич.

Він також повідомив, що до розгляду позову як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет суперечки, суд залучив сина Романа Шухевича - Юрія-Богдана Шухевича.

"Судове засідання призначено на 10.00 12 січня", - додав Оленцевич.

Як повідомлялося, звання Героя України головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу було присвоєно відповідно до указу колишнього президента України Віктора Ющенка від 12 жовтня 2007 року.

Нагадаємо, в липні Вищий адміністративний суд України припинив розгляд касаційної скарги сина командира УПА Романа Шухевича Юрія за позовом громадянина Анатолія Соловйова до екс-президента України Віктора Ющенка про визнання незаконним його указу про присвоєння Шухевичу звання Героя України, повідомляє Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ