Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Надзвичайні події

​У Шевченківському гаю впровадять нові заходи безпеки

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/2
У львівському скансені застрахують пам'ятки та спробують повернути ґражду, втрачену під час пожежі, а також проведуть електрифікацію. Про це повідомляє кореспондент Гал-інфо.

Як повідомляли раніше, в неділю, 6 лютого, на території музею «Шевченківський гай» у секції Гуцульщина згоріла ґражда сер. XIX століття. У ґражді знаходилось близько 200 експонатів побутового вжитку, які вогнеборцям врятувати не вдалось. Як пояснив в.о. директора музею Михайло Закопець, останній обхід біля об'єкта був зафіксований о 23:30.

“О 23:30 не було жодного загоряння, задимлення, будь-яких проявів пожежі. О 2:14 годині мешканці повідомили про факт загоряння на території музею. За 6 хвилин на місце пожежі приїхали вогнеборці”, — розповів Михайло Закопець. 

Директорка департаменту розвитку, в.о.обов'язків начальника управління культури Наталія Бунда розповіла, що зона, де знаходилась ґражда на сьогодні не електрифікована, тому будь-які записи відсутні. Також директорка додала, що в 2021 році було розпочато проєкт з модернізації електромереж у Музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, адже старі електромережі часто не витримували напруги.

“Торік заклали новий електрокабель, що дасть можливість провести електроенергію до кожного об'єкту: освітити, розмістити належну кількість камер відеоспостереження і далі впроваджувати заходи безпеки», – пояснила директорка департаменту розвитку Наталія Бунда. 

Окрім проведення електрифікації, на території музею цьогоріч заплановане страхування всіх 110 меморіальних об'єктів. Процедура буде проводитись на умовах відкритого конкурсу.

"Коли ми проводитимемо страхування, частину коштів фінансуватиме музей, а іншу частину — буде виділено з міського бюджету», – додала Наталія Бунда.

Перший заступник міського голови Андрій Москаленко повідомив про те, що втрачена ґражда буде відновлюватися згідно з рекомендаціями науково-методичної ради. 

"Чи цей об'єкт буде, можливо, реконструюватися, – хоча ми розуміємо, що фактично він був у результаті пожежі знищений повністю, – поки невідомо. Або, можливо, буде перевозитись схожий об'єкт з інших населених пунктів, що стосуватиметься цієї тематики", – пояснив  Андрій Москаленко. 

Наталія Бунда додала, що вже розроблений план дій щодо збереження та відновлення вже наявних експонатів, що знаходяться на території музею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ