Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У столичній галереї Лавра відкриється виставка Ґарет Джонс. Щоденник
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У столичній галереї «Лавра» відкриється виставка «Ґарет Джонс. Щоденник»

20 листопада 2018 року в столичній галереї «Лавра» відкриється виставка «Ґарет Джонс. Щоденник», присвячена постаті видатного британського журналіста, який першим розповів світові правду про Голодомор 1932-33 років в Україні. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Відвідувачі виставки матимуть можливість зануритися у світ 30-х років ХХ століття, дізнатися, за яких умов Ґарет Джонс робив свої журналістські розслідування, з якими перепонами і брехнею стикався під час роботи, яким силам йому довелося протистояти. Кожен зможе задати собі найболючіше питання: що я можу зробити проти тоталітарної системи? Що я можу протиставити злу?

Виставка, організована компаніями FILM.UA Group, Kinorob та AMUSEUM за підтримки Українського інституту національної пам’яті та Українського культурного фонду, стане першим кроком у реалізації масштабного соціально-просвітницького проекту компанії FILM.UA Group, метою якого є популяризація персони Ґарета Джонса в Україні та світі.

Ґарет Джонс – британській журналіст, який, ризикуючи життям, тричі відвідав радянську Україну в найважчий період її історії. У 1930-1933 роках він побачив голод власними очима і, не вагаючись, голосно розповів про це світу. Однак світ промовчав, політики Заходу не бажали чути незручну їм історію, а поважні медіа не підтримали журналіста в його боротьбі за правду, продовжуючи публікувати альтернативні новини, народжені у Москві. Проте посіяне Ґаретом зерно все ж таки проросло та похитнуло рух тоталітарної машини. Журналістські розслідування Ґарета згодом стали підґрунтям для написання алегоричного роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.  

«Ідея масштабного проекту, метою якого є популяризація імені Ґарета Джонса та його вкладу в розповсюдження світом правди про Голодомор 1932-33 років в Україні, а також сприяння визнанню Голодомору геноцидом українського народу, у нас народилася під час роботи над історичним трилером «Ґарет Джонс» режисерки Аґнєшки Голланд, що створюється спільними зусиллями Польщі, України та Великобританії, - розповідає продюсер стрічки Єгор Олесов. – У широкий прокат фільм вийде вже наступного року, а виставка «Ґарет Джонс. Щоденник» - наша перша спроба познайомити українців із цією видатною особистістю».

Виставка «Ґарет Джонс. Щоденник», що пройде з 20 листопада до 10 грудня у столичній галереї «Лавра», – це історія про відчуття справедливості однієї людини, яка зробила можливим збереження пам'яті про жертв Геноциду українського народу. Це історія про цінності, що здатні нанести удар тоталітарній системі. Це розповідь про людину та її дії, про особистий вибір між справедливістю та сліпотою, про те, що вибір людини, навіть коли вона одна проти всього світу, – є вирішальним.

Окрім виставки в рамках просвітницького проекту FILM.UA Group планується низка заходів з популяризації постаті Ґарета Джонса,  а саме:

  • Встановлення пам’ ятника Ґарету Джонсу (2019 рік)

  • Перейменування однієї з вулиць Києва на честь Ґарета Джонса (2019 рік)

  • Міжнародний реліз історичного трилера «Ґарет Джонс» режисерки Аґнєшки Голланд (2019 рік),

  • Український реліз історичного трилера «Ґарет Джонс» (2019 рік)

  • Запровадження Міжнародної журналістської премії імені Ґарета Джонса для представників ЗМІ, які об’єктивно, сміливо та неупереджено, дотримуючись найвищих професійних стандартів, висвітлюють події, що відбуваються в Україні (2020 рік).

Нагадаємо, цього року Україна та світ відзначає 85-ті роковини Голодомору. День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. у 2018 році припадає на 24 листопада. Цього дня передбачається проведення громадської акції «Запали свічку». О 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшанують хвилиною мовчання. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ