Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Театрі Лесі створили виставу на основі історії військового

Вже завтра у Театрі Лесі відбудеться прем’єра унікальної вистави «Плейлист подорожнього». Ця вистава виникла завдяки військовому з позивним «Адлер», який під час проходження реабілітації у Львові, прийшов у театр, поділився своєю історією, що стала основою для цієї постановки. Про це повідомляє ЛМР.

«Адлер» народився в Криму, брав активну участь у Революції гідності, у 2014 році вступив до лав ЗСУ, був учасником бойових дій під Маріуполем, в районі Сартани та на «Азовсталі», а потім потрапив у полон. Рік тому, після обміну він повернувся назад в Україну. Коли він потрапив на реабілітацію у Львів, він ходив в оперу і подумав, що було б непогано зробити також виставу про його досвід.

«Пів року тому до нас завітав військовослужбовець, захисник України. Він прийшов поділитися ідеєю вистави, в основі яких лежать його спогади. Ми звернулись до театру Лесі Українки, де радо підхопили цю ідею і одразу почали роботу над виставою. Режисерка Анастасія Косодій понад 2 місяці працювала із захисником, займались постановкою вистави, опісля актори опрацьовували цей матеріал і вже завтра в театрі відбудеться прем’єра вистави, створена на основі свідчень військового. Це знакова робота, яку ми дуже рекомендуємо побачити кожному і кожній», – розповів Олексій Тарабан, в.о. керівника управління культури Львівської міської ради.

Однак вистава складається не тільки з документальних розповідей військового. У сюжет також вплетені особисті історії акторів та актрис, долучених до постановки. Режисерці Анастасії Косодій було важливо додати їхні голоси, оскільки більшість з них кожного тижня відвідують поранених воїнів у госпіталях, а також мають військовослужбовців у своїх родинах.

«Ця вистава не лише документальна, вона має художні і музичні елементи. Коли Адлер розповідав мені про своє лікування і Львові, і багато говори про музику, про її вплив на його відновлення, тому це важливий елемент нашої постановки. Музика має стати точкою входу для розповіді його історії. Також важливо, актори не грають досвід військового, вони ніби подорожні, які є поруч з його досвідом, а паралельно з цим згадують якісь свої історії», — ділиться драматургиня і режисерка виставки Анастасія Косодій.

Як зазначають у театрі, «Плейлист подорожнього» — це вистава-рупор для військовослужбовця «Адлера», який одного дня вирішив розповісти про свій життєвий шлях. Ця робота не бере на себе відповідальності будь-як переписувати цю розповідь. Актори, композитори, драматургиня та режисерка зібрались в одній команді, щоб спільно підсилити голос «Адлера». Підсилити, аби його могли почути всі.

Квитки на прем’єрні покази 19, 20 та 23 жовтня вже розкуплені. Квитки на покази у листопаді можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, у Львові дуже комплексна програма підтримки ветеранів і ветеранок війни та їх родин, в межах якої військові мають змогу безкоштовно відвідувати міські музеї, театри, кіноцентри, екскурсії та багато іншого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ