Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Тернополі музейникам презентували гру про УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Тернополі музейникам презентували гру про УПА

29 листопада 2018 р. у Тернополі відбувся круглий стіл «Музеї національно-визвольної боротьби – центри патріотичного виховання і формування української свідомості». У заході взяли участь представники музеїв Волинської, Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей, громадські активісти. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Організували круглий стіл Тернопільська обласна адміністрація і Тернопільська обласна рада. Ініціатор заходу – в.о. директора Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь наголосив на потребі скоординувати зусилля працівників музеїв між собою та у відносинах із місцевою владою. «З метою вивчення та популяризації національно-визвольної боротьби українського народу ми можемо, за потреби, обмінюватися та доповнювати музейні експозиції, брати участь у спільних заходах, присвячених важливим історичним подіям, співпрацювати на всеукраїнському рівні», – зазначив він.

Про напрямки розвитку музейної та науково-дослідної справи, особливості діяльності музеїв на тему діяльності ОУН і УПА Івано-Франківщини детально розповів Ярослав Коретчук – директор Музею національно-визвольної боротьби ім. Степана Бандери. Він наголосив на потребі проведення різноманітних культурно-масових заходів для залучення молоді до активнішого відвідування музеїв. Пан Коретчук поділився досвідом проведення нестандартних екскурсій для школярів, розповів про інтерактивні та видавничі проекти музею. Зокрема, він наголосив на потребі кожного музею національно-визвольної боротьби мати спеціальний фінансовий фонд для офіційної купівлі експонатів, щоб поповнювати експозиції.

Від Українського інституту національної пам’яті виступила головний спеціаліст з регіональних питань у Волинській області, кандидат історичних наук Леся Бондарук. Вона презентувала настільну історичну гру «УПА – відповідь нескореного народу», яку видав УІНП. Також звернула увагу на врахування сучасних новітніх технологій та диференційованого підходу в роботі з відвідувачами виставок.

Представник громадської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери Іван Сута розповів про потребу обновити музейну експозицію в лісі біля с. Слов’ятин Бережанського району, на місці діяльності воєнної округи УПА «Лисоня». Член правління Міжнародного благодійного фонду ім. Ярослава Стецька, голова Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь розповів про роботу народного музею Слави Стецько у селі Юшківці на Львівщині, поінформував про музейні експозиції на тему національно-визвольної боротьби на Київщині. Директор історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ» Василь Мазурик розповів про те, як у Турійському районі на Волині силами активної громади було утворено музей на місці колишньої бази УПА, який став туристичною родзинкою області та потужним центром вишколів молоді у національно-патріотичному виховані.

Приклад поєднання українських військових формувань минулого і сучасності у виставкових експозиціях навів президент Благодійного фонду «Літопис УПА», кандидат історичних наук Микола Посівнич. Також він розповів про видавничу справу, що супроводжує діяльність музеїв, презентувавши п’яте видання своєї книжки «Життя і діяльність Степана Бандери: документи і матеріали».

На завершення учасники круглого столу побували на екскурсії в Тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів.

Леся Бондарук, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ