Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У центрі Львова археологи виявили камяний фундамент XVII – XVIII ст.
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У центрі Львова археологи виявили кам’яний фундамент XVII – XVIII ст.

Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
Фото - Олена Ляхович.
1/4
Археологи завершили дослідження на площі перед Львівським національним університетом імені Івана Франка. Серед найцікавіших знахідок - кам’яний фундамент споруди XVII – XVIII ст. та фрагменти керамічного водогону XIX cт. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі «Рятівної археологічної служби».

За словами керівника розкопок археолога «Рятівної археологічної служби» Євгена Ткача, результати досліджень були очікувані - розкопки довели, що ця територія протягом багатьох століть була сильно заболочена і незаселена.

«Найдавніші знахідки, які нам трапились, - це поодинокі фрагменти кераміки XV-XVI ст. Єдина споруда, яку ми зафіксували, - будівля XVII -XVIII ст. Вона була прямокутної форми, з приблизними розмірами 4Х5 метрів, з кам’яним фундаментом і дерев’яними стінами. Наразі ми не можемо сказати, що це було, але сподіваємось знайти відповідь на це запитання на старих мапах та в архівах», - розповів Євген Ткач.

Перед університетом Франка археологи розкопали нові знахідки

Найцікавіша знахідка археологів - відрізок керамічного водогону XIX ст. Річ у тім, що у той час у Львові вже використовували дерев'яні та металеві водогони. Керамічним водогоном у Львові користувались лише короткий проміжок часу у XV столітті, від нього відмовились через ненадійність.

«Для чого поклали цей шматок водогону наразі невідомо. Він був скерований від входу до парку Франка у напрямку університету. Для нас це ще один пазлик у історії Львова», - розповів Євген Ткач.

Нагадаємо, НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інститут археології НАН України розпочала розвідкові розкопки на площі перед львівським університетом на початку липня. Дослідження провели на замовлення ЛКП «Зелений Львів» і вони є частиною передпроектних робіт перед реконструкцією площі та будівництвом тут підземного паркінгу. Метою робіт було з’ясувати наявність на цій ділянці давнього культурного шару.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ