Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Великобританії тестуватимуть таблетки з ліофілізованих фекалій

У Великій Британії розпочинається клінічне випробування ефективності трансплантації фекалій у пацієнтів із прогресуючими захворюваннями печінки.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Як повідомляє видання SkyNews, очікується, що в дослідженні візьмуть участь близько 300 осіб, яким кожні три місяці випадковим чином розподілятимуть ліофілізовані капсули, виготовлені з людського калу, або таблетки плацебо.

Випробування перевірить, чи фекалії здорових людей, які ліофілізують у капсули, які можна приймати всередину, зменшують ймовірність зараження пацієнтів із цирозом печінки.

Нагадаємо, цироз - це стан, який виникає, коли печінка має рубці та остаточне пошкодження.

Дослідження показують, що у пацієнтів із ураженням печінки рівень «поганих» бактерій у кишківнику вищий, ніж у здорових людей, а це означає, що вони частіше підхоплюють інфекції, які важко лікувати звичайними антибіотиками.

Як пше видання, дослідження має на меті проаналізувати чи може споживання «крапсул», як їх охрестили, які часто містять так звані «хороші» мікроби або бактерії, покращити здоров’я кишечника пацієнтів з цирозом.

Доктор Ліндсі Едвардс, викладач Королівського коледжу Лондона та один із керівників дослідження, сказала, що вона сподівається, що тести допоможуть пацієнтам із запущеними захворюваннями печінки зменшити потребу в антибіотиках у майбутньому.

«Існує нагальна та незадоволена потреба боротися з інфекцією та антимікробною резистентністю при хронічних захворюваннях печінки. Якщо ми зможемо підвищити власний імунітет хворих на печінку, щоб зменшити кількість інфекцій шляхом зміни мікробіома, ми зможемо зменшити потребу в призначенні антибіотиків», – сказала вона.

Очікується, що близько 300 осіб візьмуть участь у дослідженні, яке фінансується Національним інститутом досліджень здоров’я та догляду Великобританії. Пацієнти будуть розподілені випадковим чином для отримання ліофілізованих капсул для калу або таблетки плацебо кожні три місяці протягом двох років.

Попереднє випробування за участю приблизно 32 людей показало, що трансплантація фекальної мікробіоти (FMT) спрацювала та була безпечною.

Професор Деббі Шоукросс, головний дослідник дослідження, заспокоїла потенційних учасників 

«Крапсули», які не мають ні смаку, ні запаху, як випливає з назви, можуть дати нову надію пацієнтам з цирозом печінки, які не мають можливості лікування", - зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ