Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Убивство львівських професорів: кривава розправа над науковцями
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Убивство львівських професорів: кривава розправа над науковцями

У ніч на 4 липня 1941 року нацисти вбили 39 львівських професорів, їхніх дружин та дітей.

Через тиждень від початку радянсько-німецької війни, 30 червня 1941 року, частини Вермахту зайняли Львів. Цим подіям передували звірства НКВД, коли протягом кількох днів у львівських тюрмах було знищено кілька тисяч політичних в'язнів.

Вже 1-2 липня до міста прибули спецгрупи SS для ліквідації всіх, визнаних ворогами нацистської Німеччини та фюрера. Одна з них під орудою бригаденфюрера SS Ебергарда Шьонгарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39 професорів львівських вищих навчальних закладів.

Убивці львівських професорів не покарані, - Василь Кметь про злочин на Вулецьких пагорбах

Відтак було арештовано декілька десятків професорів із Університету Яна Казимира (Національний університет ім. Івана Франка), а також членів їх родин та осіб, що перебували в їхніх квартирах на момент арешту. Квартири науковців пограбували, знищили, або вивезли цінні наукові матеріали вчених.

Спершу арештованих тримали в приміщеннях університету, а потім вивезли на розстріл. З усіх арештованих уцілів лише професор Францішек Ґрер.

Жертвами нацистів стали також відомі науковці, зокрема, викладачі Львівської політехніки К. Бартель, К. Вайгель, А. Ломницький, Броніслав і Зигмунд Лоншан де Бер’є, С. Пілят, В. Круковський, В. Стозек та інші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ