Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна до кінця року планує ратифікувати Римський статус — ОПУ

Україна відновила роботу щодо ратифікації Статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), який ще називають Римським статутом. Документ можуть ратифікувати до кінця 2024 року.

Про це в інтерв’ю Голосу Америки повідомила заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра.

"Я особисто підтримую ратифікацію. Я знаю, що і Генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв'язати питання з ратифікацією до кінця цього року", — сказала вона.

За словами представниці ОПУ, проблеми з ратифікацією у тому числі пов’язані з тим, що попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, які мали обґрунтовувати доцільність ратифікації Римського статуту.

"Тому склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових", — сказала Мудра.

За її словами, хибне ставлення полягає у тому, що, начебто, як тільки Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

Проте, переконана Мудра, з юридичного погляду, це некоректне твердження. Адже Україна ще у 2014 та 2015 роках прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

"Тобто фактично ми уже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити", — розповіла вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ