Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна може отримати додаткове зростання ВВП до 2,9% за підсумками року

Україна отримає додатковий стимул для зростання економіки в торговому протистоянні між США та Китаєм. Про це заявив Сергій Шевчук, аналітик Центру біржових технологій під час круглого столу «Торговельне протистояння між США та Китаєм: наслідки для України».

Загострення ситуації в торгівлі між США та Китаєм, що почалося в березні з введення американською стороною мит на імпорт металургійної продукції, може сприяти зростанню українського експорту та короткостроковому зміцненню гривні.

«Поки все виглядає для України досить оптимістично. Для нас важливий збут товарів для того, щоб посилювати економіку, і зараз ситуація на міжнародній арені складається на користь України. Так як продукція металургії займає 23% в загальному експорті країни, збільшення прибутку експортерів стимулюватиме зростання ВВП до 2,9% за підсумками року», – зазначив експерт.

Крім того, зростання економіки на рівні 2,9-3,5% відзначають і міжнародні рейтингові агентства, що говорить про те, що українська економіка поступово стабілізується. При цьому ризики зберігаються через необхідність виплат за зовнішніми зобов'язаннями в поточному році в розмірі 11 млрд. доларів, та корпоративної заборгованості більше 20 млрд. доларів, що може відбитися на ВВП.

На думку експерта, економічна війна може зміцнити гривню по відношенню до долара США до кінця літа, так як політика уряду США спрямована на послаблення власної валюти. Тиск на гривню можуть надати тільки внутрішньодержавні фактори: циклічність курсоутворення та виплати за зовнішніми зобов'язаннями.

«Вже з кінця серпня гривня сезонно девальвує, і до кінця року курс може сягнути 31 грн. за долар США. По-перше, через підготовку до опалювального сезону. По-друге, на осінь-зиму випадає термін погашення заборгованості перед зовнішніми кредиторами, для чого буде потрібна валюта», – прогнозує Сергій Шевчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ