Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна не обговорювала з МВФ питання щодо "боргу Януковича"

Україна не обговорювала з ключовим кредитором - Міжнародним валютним фондом питання врегулювання «російського боргу» в розмірі 3 млрд дол., який був виданий уряду Януковича у 2013 році, визнаний офіційним боргом країни та на який накладено урядовий мораторій щодо виплат. Про це повідомив глава Адміністрації президента України Борис Ложкін у інтерв'ю виданню EurActiv.

«Ми перебуваємо в переговорах із російською стороною. Але це питання не стосується нашої програми з МВФ. Ми це не обговорювали», - сказав Ложкін.

18 грудня Україна відповідно до чинного законодавства і раніше взятих на себе зобов'язань щодо виконання боргових операцій оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед Російською Федерацією, включаючи борг, взятий урядом Януковича-Азарова у 2013 році в обсягу 3 млрд дол., а також борги держхолдингу «Укравтодор» і Конструкторського бюро «Південне» перед російськими банками. Загальна сума боргу, який підпав під мораторій, перевищила 3,58 млрд дол. Борг у 3 млрд дол. був визнаний офіційним боргом країни спеціальним рішенням МВФ. Виплати за цими боргами зупиняються до моменту прийняття пропозицій України щодо реструктуризації або ухвалення відповідного судового рішення.

Мораторій набрав чинності 20 грудня 2015 року. Кабінет міністрів дозволив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів країни у разі виникнення спорів за облігаціями, випущеними у 2013 році.

30 грудня 2015 року Кабінет міністрів України підтвердив своє рішення ввести мораторій на виплату боргу перед Російською Федерацією в обсягу 3 млрд дол. Рішення уряду було обумовлено тим, що Росія відмовилася реструктурувати цей борг.

1 січня 2016 року Росія заявила, що готова розглядати питання виплати боргу в арбітражному суді Лондона.

Разом з тим, 13 січня цього року Міністерство фінансів України домовилося зі Сбербанком Росії про принципи реструктуризації кредитів «Укравтодору» і державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», які були гарантовані державою.

В середині січня глава Мінфіну Наталія Яресько заявила, що Україна не запропонує Росії нових умов реструктуризації боргу, але формат реструктуризації може відрізнятися від боргової операції, проведеної українським урядом у серпні-листопаді 2015 року.

Україна і Комітет кредиторів 27 серпня дійшли згоди щодо реструктуризації частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол., яка передбачає повне списання 3 млрд дол., відстрочення платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 млрд дол. на 4 роки, а також фіксування ставки купона по всіх бондах на рівні 7,75% річних.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ