Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна опустилася на 21 позицію в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості

В оновленому Рейтингу бюджетної прозорості від всесвітньої мережі International Budget Україна опустилася на 56 місце зі 102 країн, що беруть участь у рейтингу, - International Budget Partnership.

В порівнянні з попереднім рейтингом, що був опублікований у 2013 році, Україна опустилася на 21 позицію вниз, набравши 46 балів зі 100 у зведеному індексі прозорості бюджетів.

Інформація, яка використовувалася для укладання рейтингу, була зібрана протягом 2013-першого півріччя 2014 року. Проте, як зазначають експерти, з того часу радикальних покращень у сфері бюджетної прозорості поки не відбулось.

«Україна продемонструвала карколомне падіння – за 4 роки ми опустилися з 19 місця на 56, опинившись між Малайзією та Беніном, - стверджує експерт International Budget Partnership в Україні Володимир Тарнай. –Мені б хотілося списати усі проблеми на дії попередньої влади, але інформація про бюджет та його використання все ще лишається в гострому дефіциті».

Як слідує з рейтингу, найбільша проблема бюджетування в Україні – уряд не дає громадськості достатньо можливостей для участі у бюджетному процесі. За цим показником експерти оцінили старання України лише на 23 бали зі 100.

«Прямо пропорційно до падіння в рейтингу, ми втрачаємо міжнародний імідж країни, - вважає голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. – У 2014-му році бюджет знову приймався у авральному режимі напередодні Нового року. Якщо уряд хоче підняти Україну у наступному рейтингу, бюджетний процес у 2015 році має пройти криштально прозоро. Вселяє надїі те, що 17 вересня під час skype-включення заступника Міністра фінансів Романа Качура на конференції International Budget Partnership в Лондоні він задекларував бажання Міністерства увійти до топ-20 країн в рейтингу Open Budget Index. Час покаже, наскільки ці наміри будуть справджені».

Очолила рейтинг Нова Зеландія, що набрала 88 балів зі 100. Росія посіла 11 місце, Польща – 22, Румунія – 9, Грузія – 16. Попереду України у рейтингу бюджетної прозорості також опинилися такі країни як Танзанія, Намібія, Нікарагуа, Ботсвана тощо.

З повним текстом рейтингу можна ознайомитися за адресою survey.internationalbudget.org

International Budget Partnership – міжнародна мережа організацій, що займаються питаннями бюджетної прозорості. З 2009-го року мережа випускає рейтинг бюджетної прозорості Open Budget Survey. Дослідження складалося з 140 фактичних питань, які оцінюють 3 критерія бюджетної звітності: прозорість бюджету, можливості для участі громадськості у бюджетних процесах і перевірка впливу законодавчого органу і вищого органу аудиту кожної країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ