Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна отримала грант французького Уряду на будівництво Energy Storage

Міністерство економіки та фінансів Франції надало грант на 650 тисяч євро для фінансування підготовки спільного проекту "Укренерго" та французької компанії RTE International з реалізації першої в Україні системи Energy Storage.

Як повідомляє Євроінтеграційний портал, посилаючись на прес-службу "Укренерго", в найближчі півроку сторони розроблять техніко-економічне обґрунтування для створення першого в Україні накопичувача енергії, після чого компанії визначать подальші заходи для реалізації проекту.

На другому етапі планують визначити можливу вартість будівництва, створення моделі майбутньої системи зберігання, а також дорожню карту із переліком всіх необхідних заходів для втілення спільного проекту.

Цей проект має значення для інтеграції енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи. Зокрема, однією із вимог інтеграції України до ENTSO-E є забезпечення необхідного обсягу первинного регулювання частоти, нагадали в прес-службі компанії.

"Протягом останніх кількох років в Україні спостерігається збільшення обсягів виробництва вітрової та сонячної генерації. За прогнозами, до 2035 року питома вага "зеленої" енергетики в енергобалансі становитиме близько 25%. Це вимагає будівництва додаткових високоманеврових потужностей, які до того ж відповідають екологічним вимогам європейських країн. Енергонакопичувачі здатні вирішити це завдання", - зазначили у відомстві.

"Ми розпочинаємо дуже амбіційний та інноваційний проект, який підтверджує потенціал та лідерство "Укренерго" у сфері передачі електроенергії та діджиталізаціі в Україні, особливо з огляду на чіткий курс на інтеграцію в ENTSO-E. RTE International надаватиме консультаційну підтримку для розвитку української енергосистеми відповідно до найкращих міжнародних стандартів. Також ми залучатимемо до співпраці лідерів у сфері енергонакопичувальних технологій – французькі компанії Saft, Blue solutions, Clean Horizon та Entech", — зазначив Ніколя Бреам, керівник RTE-International.  

Як повідомлялос раніше, на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі Україна підписала Угоду з норвезькою компанією NBT, французькою компанію Total Eren та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) за проектом вітрової енергетики "Сиваш" на Херсонщині. Пакет документів передбачає фінансування на 150 млн євро будівництва найбільшої вітрової електростанції в Україні та однієї з найбільших вітроелектростанцій Європи загальною вартістю близько 400 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ