Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна планує до 2032 року збудувати два нових атомних блоки, – Міненерго

Міністерство енергетики планує до 2032 року побудувати два нових атомних блоки та запустити пілотні проєкти малих модульних реакторів.
Фото: РАЕС

Про це повідомив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає пресслужба Міненерго.

"Розширення ролі атомної та "зеленої" енергетики та децентралізована енергетична система. Ці пріоритети – в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття", – наголосив він.

За словами Демченкова, роль вугілля значно знизиться після 2032 року, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі виробництва електроенергії. Поступова відмова від вугілля відбуватиметься паралельно з будівництвом нових сонячних та вітрових генерацій, а також ТЕЦ, що працюватимуть на біопаливі.

"Очікується, що частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі досягне 25% у 2032 році та подвоїться до 2050 року", – сказав заступник міністра.

За його словами, енергетичний перехід для Європи буде не просто неповним без України, а й неможливим.

"Нещодавно Фатіх Барол, глава Міжнародного енергетичного агентства, назвав Закон США про зниження інфляції найважливішою кліматичною угодою з часів Паризької угоди. Ми переконані, що післявоєнне "зелене" відновлення України стане ще однією ланкою в цьому глобальному поштовху до кліматичної нейтральності", – сказав він. 

Демченков також привітав початок роботи місії МАГАТЕ на всіх українських атомних станціях, яка днями розпочала свою роботу на запрошення української сторони. Він зазначив, що відповідальність за створення загроз на ядерних об’єктах України має нести насамперед росія, зокрема, “росатом”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ