Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна посилить спроможність у боротьбі з наркотиками

У МОЗ обговорено подальшу співпрацю з європейськими партнерами щодо реагування на виклики, пов'язані з наркотиками, та відповідні загрози національній безпеці, - інформує прес-служба МОЗ України.

Про це йшлося під час робочої зустрічі, яка відбулася 14 травня під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я України Романа Ілика з представниками Національної поліції України, Служби безпеки України, Міністерства юстиції України, Державної служби статистики України (національних партнерів МОЗ у формуванні та реалізації наркополітики) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркотичної залежності (ЄМЦННЗ).

Зустріч з стейкхолдерами проводилася, щоби європейські партнери зрозуміли ситуацію у країні в цілому та ключові моменти, де зможуть допомогти Україні у боротьбі з наркотиками. В результаті вони надали пропозиції, як посилити спроможність України у боротьбі з наркотиками.

Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності (ЄМЦННЗ) планує посилити спроможність української національної обсерваторії з питань моніторингу незаконного вживання наркотичних засобів. Для цього реалізується проект ʺEU4Monitoring Drugsʺ.

Разом з європейськими партнерами обговорили подальшу співпрацю по реагуванню на виклики, пов'язані з наркотиками, та відповідні загрози національній безпеці. Робоча зустріч представників Національної поліції України, Служби безпеки України, Міністерства юстиції України, Державної служби статистики України (національних партнерів МОЗ України в формуванні та реалізації наркополітики) з представниками ЄМЦННЗ відбулася 14 травня під головуванням заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика.

Зустріч  з усіма стейкхолдерами проводилася, щоби європейські партнери зрозуміли  ситуацію у країні в цілому та ключові моменти, де зможуть допомогти Україні у боротьбі з наркотиками. В результаті вони надали пропозиції, як посилити спроможність України у боротьбі з наркотиками.

Тіберій Стоян, науковий аналітик з правоохоронної діяльності ЄМЦННЗ та Ен Бергенстром, науковий аналітик з питань охорони здоров’я ЄМЦННЗ запропонували:

  • допомогти нашій країні у моніторингу обігу наркотичних речовин;

  • напрацювати рішення щодо реагування на ситуації, викликані споживанням наркотиків;

  • допомогти з аналізом стратегій і політик.

Зокрема, ЄМЦННЗ зможе допомогти визначити точки, де виробляють та торгують наркотиками, провести навчання фахівців з судмеданалізів, відкрити доступ до інформації щодо нових психотропних речовин. А вже у липні відбудеться конференція у Лісабоні для учасників проекту, де Україна зможе взяти участь.

Також Україна зможе приєднатись до системи раннього оповіщення щодо нових психоактивних речовин. Такі додаткові робочі домовленості з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності розроблені відповідно до Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами.

Європейські партнери зазначили, що розробили кілька нових методів моніторингу: через інтернет та дослідження стокових вод. Адже у сточні води можуть містити залишки наркотичних речовин.

Роман Ілик зазначив, що у 2019 році МОЗ України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України щодо моніторингу наркотичної ситуації і вже подало його на розгляд КМУ. Раніше вже відбувалися зустрічі представників МОЗ України та правоохоронних органів, на яких визначили принципи взаємодії та реагування. Міністерство охорони здоров’я України – центральний орган виконавчої влади, що здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

У проекті ʺEU4Monitoring Drugsʺ всього 15 країн-учасниць регіону Європейської політики сусідства. Він розрахований на 3 роки (до 2020). А вже у липні планується зустріч наглядової ради, де є представники всіх 15 держав-учасниць.

Починаючи з 2010 року Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності є партнером Міністерства охорони здоров’я України з питань посилення спроможності національної обсерваторії з питань моніторингу незаконного вживання наркотичних засобів, якою в Україні є Державна установа ʺЦентр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я Україниʺ.

Нагадуємо, що 07 травня 2019 року Україна була обрана до членів Комісії ООН з наркотичних засобів. В рамках  62 сесії Комісії ООН з наркотичних засобів Україна провела паралельний захід щодо протидії новим психоактивним речовинам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ