Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна проведе спільні «енергетичні» аукціони з Угорщиною і Словаччиною

Дата аукціону визначена так само за правилами добового розподілу, затвердженими регуляторами обох країн

Фото: Depositphotos

«Укренерго» запускає спільні аукціони з Угорщиною та Словаччиною за європейськими правилами.

Про це у телеграмі повідомляє Укренерго.

Доступ до міждержавних інтерконекторів Україна – Словаччина та Україна – Угорщина буде розподілятися на спільних аукціонах на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office). Це означає, що після запуску спільних аукціонів з цими країни Україна торгуватиме електроенергією із усіма сусідніми державами ЄС за європейськими правилами.

Перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною відбудуться 22 лютого 2024 року на платформі JAO. Саме в цей день на JAO почнуть діяти правила добового розподілу, затверджені регуляторами обох країн. День постачання 23 лютого. Час та обсяг визначеної потужності буде оприлюднено напередодні.

Спільні аукціони між Україною з Словаччиною на платформі JAO відбудуться 4 березня 2024 року, з днем постачання – 6 березня. Дата аукціону визначена так само за правилами добового розподілу, затвердженими регуляторами обох країн.

Процедура спільних аукціонів передбачає, що доступ до міждержавних перетинів в експортному та імпортному напрямах розподілятимуться одночасно з Угорщиною та Словаччиною.  

Нагадаємо, з 2 листопада 2023 року на платформі «Укренерго» відбуваються спільні аукціони з Румунією, а з 16 січня 2024 року на платформі JAO Україна проводяться спільні аукціони з Польщею.

Комерційний обмін електроенергією з Угорщиною не відбувався з 2022 року. Перехід на європейські правила торгівлі електроенергією дозволив відновити цей напрям. А зі Словаччиною діяли односторонні аукціони лише за участі українських учасників ринку, таким чином на території України була можливість розподіляти лише українську частину перетину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ