Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна стала однією з важливих тем Міжнародного ринку сучасного мистецтва Art Paris

Міжнародний ринок сучасного мистецтва Art Paris відбувається у Парижі із 1998 року. Цього року VIP-гостею Art Paris була сучасна українська художниця Зоя Скоропаденко.

Вона відшукала на арт-ринку роботи аж трьох українців – відомих майстрів Юлія Шаповала та Соні Делоне, а також молодої художниці із Дніпропетровська Дарини Дмитренко.

Цілком ймовірно, що наступного року українців на ринку буде більше – адже тема України в Європі зараз є надзвичайно популярною.

«Багато галерей зробили реверанс в бік України – виставили жовто-блакитні абстрактні роботи Ганса Хартунга», - розповідає Зоя Скоропаденко, повідомляє пресслужба The Meloy Art.

Кожного року в ринку Art Paris беруть участь галереї не тільки з усієї Франції, але й з усього світу, – всього понад 130 галерей.

«Серед основних тенденцій сучасного мистецтва залишається продаж Opt Art – оптичних ілюзій. Не забувають і про майстрів ХХ століття, таких, як Пікассо чи каталонський сюрреаліст Міро. Також на ринок повернулося фігуративне мистецтво у формі пейзажів та мистецька кераміка. Окрім того, серед нововведень варто згадати роботи художників, які використовують роботів для створення своїх картин», - каже Зоя Скоропаденко.

Сучасні митці зазвичай доволі гостро реагують на проблеми сьогодення. Тож важливою темою Art Paris, зрештою, як і інших арт-ринків останнього часу, була турбота про екологію. Часто траплялися і роботи, присвячені пандемії.

Увагу відвідувачів привертали і роботи українських художників. Натюрморт Юлія Шаповала, художника з Києва, презентувала галерея Жан Буше, одна з найстаріших галерей Франції, яка, власне, і відкрила світові Шаповала в сорокових роках минулого століття та провела його першу персональну виставку. Галерея Жан Буше до сьогодні є основним арт-дилером робіт Шаповала у світі.

Декілька графічних абстрактних робіт Соні Делоне, створених для Ліонських текстильних фабрик, були представлені галереями з Парижу, Марселя та Ліона. Соня Делоне, художниця з Полтавщини, – одна з найвидатніших світових художників першої половини ХХ століття, представниця напрямків Арт Деко, футуризму, орфізму та симультанізму.

Роботи молодої сучасної української художниці Дарини Дмитренко до Парижу привезла італійська галерея Eduardo Secci з Мілану. Вони познайомилися з художницею у Венеції, де вона досі навчається в Арт Академії.

Через живопис художниця досліджує візуальне вираження підсвідомості, використовуючи інтуїтивні імпульси як інструмент, спрямований на вивчення найглибших спогадів, щоб перетворити їх на композицію. На ринку було представлено дві роботи Дмитренко.

«Цього року на ринку було не дуже багато відвідувачів, бо погода в Парижі була холодною, дощило, тож галеристам не дуже пощастило», - зауважує Скоропаденко.

Art Paris – другий за важливістю французький арт-ринок, після ринку FIAC. Ринок відбувався у Grand Palais Éphémère, в самому центрі Парижа, з 7 по 10 квітня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ