Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Грузія проведуть засідання міжурядової комісії з економічної співпраці

Десяте засідання спільної українсько-грузинської міжурядової комісії з економічного співробітництва відбудеться у Тбілісі 13-14 червня, - інформує прес-служба Віце-прем'єр-міністра України.

Цю дату узгодили під час зустрічі у Вашингтоні (США) Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та  Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані.

Під час перемовин сторони обговорили двосторонню співпрацю, співпрацю на рівні партнерства з НАТО, спільні цілі європейської інтеграції країн та відзначення 10-ї річниці заснування ініціативи ʺСхідне Партнерствоʺ (СхП).

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Грузії за тверду і всебічну підтримку територіальної цілісності України, а також невизнання окупації Криму Росією. ʺУкраїна завжди цінувала теплі братерські відносини з Грузією. Наші країни зараз, як ніколи, дуже близькі: у боротьбі зі спільними загрозами, у розвитку спільних можливостей для обох країн в межах двосторонніх відносин, в межах СхП, на шляху до ЄС та НАТО. Ми і надалі підтримуватимемо незалежність та цілісність вашої країни у міжнародно визнаних кордонахʺ, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона поінформувала Давіда Залкаліані про те, що українська сторона в межах підписаної Декларації про встановлення стратегічного партнерства погодила проект Положення про функціонування українсько-грузинської Стратегічної ради високого рівня. ʺУ 2017 році наші країни підписали Декларацію про встановлення стратегічного партнерства. Україна вже погодила проект Положення про діяльність Стратегічної ради високого рівня. Сподіваємося на активізацію роботи в цьому форматі найближчим часомʺ, – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Зі свого боку глава МЗС Грузії висловив упевненість, що завдяки стратегічному партнерству розвиток двосторонніх відносин між країнами ще більше посилиться. ʺУкраїна і Грузія можуть розвивати дуже ефективні двосторонні відносини. Наші країни мають високий потенціал в економічній сфері, який можна об’єднати, і я щиро сподіваюсь, що розвиток стратегічного партнерства між нашими країнами стане рушійною силою в цьомуʺ, – зазначив Давід Залкаліані.

Окрему увагу сторони приділили відзначенню 10-ї річниці заснування СхП, в рамках якого держави-члени ЄС та держави-партнери запланували проведення низки заходів у сферах, які охоплює співпраця  – від освіти і молодіжних обмінів до політики. ʺУкраїна обов’язково візьме участь в липні у європейській конференції у Батумі, присвяченій річниці заснування ініціативи. Наше чітке бачення майбутнього в межах Східного Партнерства – перспектива членства в ЄС для України, Молдови та Грузії, які для себе сформулювати це стратегічне завдання та просуваються в цьому напрямку через виконання угод про асоціаціюʺ, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Представниця українського Уряду також наголосила, що Україна підтримує подальший розвиток співпраці Грузії з Альянсом та сподівається зміцнювати співробітництво між Україною, Грузією та НАТО у напрямі посилення безпеки в Чорноморському регіоні.

Під час дискусії сторони також торкнулися теми виборів в Україні. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, перший тур виборів засвідчив, що волевиявлення українського народу відбулося прозоро і чесно. ʺДемократичні стандарти волевиявлення були забезпечені на високому рівні. Це свідчить лише про одне – п'ять років тому Україна стала на правильний шлях, рухаючись через реформи до свого цивілізаційного вибору: вступу до ЄС і НАТОʺ, – підсумувала вона.

Довідково

Східне Партнерство – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських сусідів ЄС:  Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціативу започаткували на Празькому установчому саміті СхП 7 травня 2009 року. СхП передбачає можливість оновлення договірно-правової бази відносин ЄС зі східними сусідами шляхом заміни чинних угод про партнерство та співробітництво на Угоди про асоціацію, створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі (ЗВТ), лібералізацію візового режиму між ЄС та державами-партнерами тощо. У 2019 році відзначається 10-та річниця заснування ініціативи СхП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ