Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Норвегія започаткують нове енергетичне партнерство

Україна та Норвегія започаткують нове енергетичне партнерство орієнтоване на енергетичний перехід


Міністерство енергетики України <[email protected]>
Вкладені файли
пт, 10 бер., 22:44 (11 годин тому)
кому oleg.tymchenko, Прихована копія: мені

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков провів онлайн-зустріч із державним секретарем міністерства нафти та енергетики Норвегії Амундом Віком та державним секретарем міністерства зовнішніх справ Ейвінд вад Петерссоном. В зустрічі також взяла участь тимчасова повірена у справах України в Норвегії Лілія Гончаревич.

Очільники відомств обговорили ситуацію в енергетичному секторі України, тенденції розвитку енергетичної галузі Норвегії й сфери посилення партнерства в енергетичній сфері.

Норвегія має розвинену децентралізовану енергетичну інфраструктуру та багаті поклади вуглеводнів, що дає можливість країні бути самодостатньою в енергетичній сфері та експортувати електроенергію і газ.

Більше 90% виробленої в країні електроенергії Норвегії становить гідроенергія, що робить Норвегію однією з найбільш "зелених" країн у світі в енергетичному вимірі.

«Не дивлячись на війну в Україні, ми вже плануємо відбудову енергосектору. Відновлена українська енергетична система буде базуватися на атомній генерації та відновлюваних джерелах енергії і ми зацікавлені у норвезькій експертизі в реалізації проектів із зеленої трансформації. Нам цікаво започаткувати діалог у сфері розвитку малої гідрогенерації та використання вітрової енергії у тому числі на узбережжі, що може стати важливим джерелом енергії для  України у майбутньому. Нам також цікавий досвід Норвегії у заміщенні вуглеводних  при виробництві електроенергії й застосування технологій уловлювання вуглецю. Є значний потенціал у посиленні  співробітництва в нафтогазовому секторі. Важливо, щоб наш діалог привів до нових проектів спільного інтересу. Ми будемо раді бачити норвежський бізнес в Україні.», - повідомив норвежській стороні заступник міністра Ярослав Демченков.

Сторони домовилися формалізувати напрямки співпраці у відповідному меморандумі.

Норвегія є одним з найбільших в світі виробників нафти та газу. Тому, Ярослав Демченков відзначив роль цієї країни у допомозі ЄС відмовитися від російських енергоресурсів. Заступник міністра закликав норвежських колег підтримати Україну у комунікаціях на високому політичному рівні щодо застосування санкцій проти росатому.

«Ми маємо зупинити путіна, який продовжує нищити нашу енергосистему. Нам важливий голос кожної країни, усіх наших партнерів. Бізнес із росією - це небезпека для всього світу, потрібно це визнати та знаходити альтернативні рішення аби остаточно позбавитися залежності від енергоресурсів кремля», - сказав Ярослав Демченков.

Ярослав Демченков також подякував Норвегії за підтримку України. Норвегія вже передала Україні 14 вантажів гуманітарної допомоги, в тому числі електрогенератори, спецтехніка, ізолятори та електричні кабелі.  Країна також зробила значні фінансові внески до фондів міжнародних фінансових організацій для підтримки сталості України та її відновлення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ