Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна вдруге візьме участь у канадському літфестивалі Metropolis bleu

25-28 квітня в межах міжнародного літературного фестивалю Metropolis bleu в Монреалі відбудеться програма за участі українських культурних діячів.

Про це повідомили на сайті фестивалю, – передає Читомо.

Зокрема участь у фестивалі візьмуть перекладач Ростислав Нємцев та письменник Юрій Андрухович. Разом вони братимуть участь у події «Українські хвилювання».

«Україна має бурхливу історію. Як ця історія відображена в літературі? Три письменники розповідають свою Україну: канадський прозаїк Девід Берґен, український письменник і поет Юрій Андрухович, ​​канадсько-український перекладач Ростислав Нємцев, котрий є співавтором перекладу щоденника Володимира Вакуленка французькою мовою», — повідомляють в анотації.

Юрій Андрухович візьме участь у події, спрямованій проти антисемітизму. Окрім нього, участь братимуть Марго Гланц (Мексика) та Нора Круг (США).

«Антисемітизм: іменник. Характеризується упередженням, ворожістю або дискримінацією євреїв за релігійною, культурною чи етнічною ознакою (Оксфордський словник англійської мови). Попри те, що в багатьох демократичних країнах антисемітизм засуджується і навіть вважається кримінальним, він продовжує зберігатися в різних формах. Три письменники, які належать до трьох різних традицій і культур, єврейських і неєврейських, підходять до цього питання через літературу», — ідеться в анотації.

Ростислав Нємцев також візьме участь в події «Мови здалеку».

«Переклад бавиться з кордонами та будує мости між культурами. З Європи чи Північної Америки деякі мови здаються більш далекими, ніж, скажімо, англійська, французька чи іспанська. Але якими вони є насправді? Далекі від кого? Близькі до чого? Троє професіоналів, які працюють з українською (Ростислав Нємцев), корейською (Антон Гур) та шведською (Патрік Торнеус) мовами, обговорюють особливості кожної з них та те, що може їх зблизити», — повідомляють в описі.

Повну програму фестивалю можна переглянути за посиланням.

Фестиваль Metropolis bleu створений у 1997 році благодійною організацією Blue Metropolis Foundation, місія якої полягає в тому, щоб об’єднати людей різних мов і культур навколо задоволення від читання та сприяти більшій творчості та кращому взаєморозумінню між культурами. Фонд  проводить фестиваль щорічно, а також пропонує низку освітніх та соціальних програм.

Вперше Україна була представлена на фестивалі у 2022 році, хоч її участь планували ще 2022. У 2023 році Україна також вперше взяла участь у книжковому салоні в канадському місті Гатіно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ