Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна впроваджує дозвільну систему для операцій з оброблення відходів

Кабінет Міністрів України 19 грудня 2023 року постановою №1328 затвердив Порядок видачі, відмови, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

У Порядку імплементовано положення європейських Директив: 2008/98/ЄС про відходи; 1999/31/ЄС про захоронення відходів; 2010/75 про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю).

Суб’єкти господарювання у сфері управління відходами, які мають намір або здійснюють операції захоронення чи переробки відходів, повинні отримати відповідні дозволи. Це є підтвердженням, що вони відповідають встановленим вимогам, мають необхідну матеріально-технічну базу та кваліфікований персонал, і їх діяльність не завдаватиме шкоди людям та довкіллю.

Дозвіл видається суб’єкту господарювання після отримання висновку з оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”, яким визначено допустимість провадження планованої діяльності та екологічні умови її провадження, за умови, що діяльність, оцінена зазначеним висновком, не зазнала розширень та змін, передбачених пунктом 22 частини другої та пунктом 14 частини третьої статті 3 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”.

Видача, відмова у видачі, анулювання дозволу здійснюється виключно в електронній формі через інформаційну систему управління відходами, яка є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема».

Звертаємо увагу, що Уряд надав певний час для адаптації бізнесу до нових умов. Для цього Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», завдяки яким стало можливим отримати документи на здійснення операцій з оброблення відходів за декларативним принципом.

Згідно зі схваленими змінами:

  • до 9 січня 2024 року суб’єкти господарювання можуть подавати декларації на порталі «Дія»
  • із 9 січня упродовж 5 місяців необхідно зібрати всі документи та отримати дозвіл.

Документи, які необхідно подати для отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

На основі багаторічного досвіду та фаховості підготовки і подання пакетів документів для отримання дозвільних документів, експерти Компанії «Центр ЛТД» допоможуть підготувати всю документацію для отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

Компанія «Центр ЛТД» є найбільшою в Україні консалтинговою компанією у сфері екології, охорони праці та проектування з 13-ти річним успішним досвідом роботи.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті center-ltd.com.ua. За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32 або надсилати запитання на електронну пошту [email protected]

Щоб не пропустити жодної актуальної новини, підписуйтесь також на телеграм-канал https://t.me/EnvRespBusiness

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ