Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українська музика у 2022 році. Тренди, нові імена, класика естради.

Ось-ось закінчиться 2022 рік. Рік, що став найтрагічнішим у сучасній історії України. Поруч з тим – це період унікальних можливостей для українських митців.

Ще ніколи ми не мали такого потужного голосу у Європі та світі. І це надзвичайно потужно вплинуло на розвиток української культури, зокрема і її музичного сегмента.

Українські виконавці створили сотні композицій у різних стилях та жанрах. Ці треки підіймали нам бойовий дух у перші тижні війни, згодом – допомагали пережити страшні відкриття після першої деокупації. Війна дала сильний творчий поштовх, і вже сьогодні очевидно, що деякі пісні залишаться з нами надовго, бо зуміли знайти глибокий емоційний відгук у слухачів, деякі – вже зникають з інфопростору за браком художньої оригінальності. Загалом це цікавий динамічний процес і далі спробуємо детальніше поділитися власними спостереженнями щодо української музики 2022 року.

Лакмусовим папірцем, що показує глобальні музичні вподобання є чарти цифрових платформ для слухання музики. Частка російських виконавців багато років залишалася високою. Російськомовні композиції завжди переважали над україномовними. Зрештою, українським виконавцям рідко та й не ненадовго вдавалося «пробиватися» до ТОП-10. Цьогоріч ситуація змінюється, хоч і не так швидко, як би могло бути. Навіть на 10 місяці війни у ТОП-10 час від часу з’являються російські виконавці, які не тільки є спонсорами агресора, а й є низькосортними зразками популярної музики загалом.

Серед українських виконавців, традиційно, на перших позиціях композиції таких солістів та гуртів як: SKOFKA, KALUSH, , YARMAK, Христина Соловій, Артем Пивоваров, Макс Барських, Jerry Heil, Krutь, а також цьогорічні переможці Нацвідбору – гурт TVORCHI.

Серед названих імен більшість вже є відомими виконавцями. Але цьогоріч українська музика замайоріла і новими іменами, як наприклад SHUMEI, KOLA, SadSvit, Структура Щастя та інші. І не дивлячись на невеликий досвід їх композиції вражають глибиною, широтою емоційного спектра та цікавими поетичними текстами.

Продовжити роздуми про українську музику хотілося б згадкою про виконавців, чия творчість відрізняється цікавим та непересічним музичним стилем, зверненням до класичних поетичних текстів, порушенням гострих актуальних тем. Це зокрема сольні проєкти та гурти: Паліндром, Циферблат, LATEXFAUNA, Фіолет, МЕРІ та інші.

На завершення цієї короткої довідки хотілося б відмітити ще одну тенденцію – зацікавлення класикою української естради. Зокрема низкою концертів осінь 2022-го року зустрів Степан Гіга, Іво Бобул, Іван Попович, Зеновій Гучок, Павло Зібров та інші на чиїх хітах зростала сучасна молодь.

Ми нарешті зайшли в період, коли українське стало топовим. Ми цінуємо та розвиваємо своє. Ця підтримка дає величезний трамплін для українських виконавців. Підтримуймо своє, слухаймо своє! 

Підготувала: музикознавець Вікторія Химинець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ