Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Українське карате підкорило нову світову висоту

6-11 листопада в Мадриді пройшов 24-й чемпіонат світу з карате. Вперше в історії представник України здобув срібну медаль на такому турнірі. Валерій Чоботар з Чернівців став віце-чемпіоном світу в індивідуальному куміте у ваговій категорії до 84 кг.

У змаганнях, які відбулись на арені WiZink Center (15 тис. глядацьких місць), взяли участь 1114 спортсменів з 139 країн планети – обидві цифри є рекордними.

Важливою особливістю чемпіонату стало те, що його учасники змагались не лише за медалі, а також за рейтингові бали для потрапляння на олімпійський турнір в Токіо-2020. Це зумовило велику принциповість та запеклість боротьби.

Це був четвертий чемпіонат світу, в якому Україну представляють спортсмени Української Федерації Карате (УФК). В 2014 році в Бремені (Німеччина) українські каратисти здобули свої перші світові нагороди – бронза Стаса Горуни (-75 кг) та Ірини Зарецької (-68 кг). В 2016 році в Лінці (Австрія) в активі збірної України була бронза Аніти Серьогіної (-61 кг).

Українці їхали до Мадриду з досить високими сподіваннями. Адже в складі збірної є сім спортсменів, які входять у топ-10 рейтингу Всесвітньої Федерації Карате (WKF). Анжеліка Терлюга і Стас Горуна очолюють рейтинг у своїх категоріях, Аніта Серьогіна стоїть на п’ятому місці, Валерій Чоботар – третій, Катерина Крива – восьма, Галина Мельник – дев’ята, Анастасія Степашко – десята. До того ж всі вони цього року брали медалі на етапах Прем’єр Ліги та Серії А.

Втім, кожний турнір такого рівня завжди повний несподіванок. Гарантованого успіху не має ніхто. Багато спортсменів прагнуть показати найкращі виступи, до того ж тепер важливим стимулом є потрапляння на олімпійський турнір в Токіо-2020.

А ще є фактори елементарного везіння та суддівських рішень. Все це спрацювало в Мадриді – на жаль, не на користь українських каратистів.

Проте ЧМ-2018 в Мадриді увійшов в історію українського карате найвищим на сьогодні досягненням – срібною медаллю Валерія Чоботаря.

26-річний вихованець тренерів Олександра Пікуліна й Андрія Лазаренка послідовно переміг суперників з Норвегії (6:0), Бельгії (4:2), Сенегалу (1:0), Боснії і Герцеговини (1:1), Ірану (6:5). У півфіналі Валерій здолав Даніяра Юлдашева з Казахстану – 0:0 (за хантеєм – суддівським рішенням) та вийшов у фінал, де мав зустрітися з хорватом Іваном Квешичем.

Але за день до фіналу Чоботар, виступаючи за команду куміте проти команди Франції, зазнав серйозної травми, й лікарі не допустили його до змагань у фіналі в індивідуальному куміте. Таким чином, українець задовільнився титулом віце-чемпіону світу, а Іван Квешич став чемпіоном без бою. Фактор везіння та навпаки.

За крок до медалі зупинилася Галина Мельник (-68 кг). 24-річна львів’янка здолала суперниць з Венесуели (0:0), Бельгії (3:0), Латвії (0:0), Норвегії (0:0). У півфіналі турнірна сітка звела Галину з Іриною Зарецькою, одеситкою, яка з 2014 року виступає за Азербайджан. Ірина перемогла – 2:1 та згодом стала чемпіонкою світу. А Мельник у бронзовій сутичці поступилася Мирославі Копунової (Словакія) за хантеєм – 0:0.

Виступи інших українських учасників виглядають наступним чином.

У категорії ката змагався Віталій Кулик (чоловіки) – 2 виступи.

У категорії куміте серед жінок виступали:

Катерина Крива (-50 кг) – 4 бої,

Анжеліка Терлюга (-55 кг) – 1 бій,

Аніта Серьогіна (-61 кг) – 1 бій,

Анастасія Степашко (68+ кг) – 2 бої.

У чоловічому куміте змагались:

Олег Філіпович (-60 кг) – 1 бій,

Гнат Пак (-67 кг) – 1 бій,

Станіслав Горуна (-75 кг) – 3 бої,

Ярослав Горуна ( 84+ кг) – 1 бій.

В командному куміте жіноча команда (Терлюга, Серьогіна, Мельник, Анастасія Мястковська) програла Швейцарії (0:2) та вибула зі змагань.

Чоловіча команда (Горуна С., Чоботар, Ігор Угніч, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал, Олександр Гревцов, Різван Талібов) пройшла Коста-Ріку (3:0), Францію (3:1) та поступилася Єгипту (2:3) .

Головний тренер національної збірної України – Антон Нікулін. До тренерського складу входять: Олександр Тонкошкур, Ігор Богдан, Ігор Негатуров. Лікар збірної – Тетяна Куртян. Делегацію очолював президент Української федерації карате Сергій Левчук.

На чемпіонаті працювали троє українських представників суддівського корпусу: Станіслав Золотухін, Михайло Соколов, Ольга Нікуліна.

Найближчий великий старт українських каратистів – етап Серії А в Шанхаї (7-9 грудня).

На внутрішній арені – чемпіонат України 2018 року (23-25 листопада, Одеса)

УФК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ