Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Українське правове коло відсутнє у Львові, - Василь Петрик

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/3
Доцент Львівської політехніки, реставратор, фахівець з охорони історичної спадщини Василь Петрик висловив свою позицію щодо подальших забудов у Львові. На його думку, у Львові неможливо збудувати, не порушуючи статей Закону.

“У ЗМІ часто з’являється інформація про те, що я відстоюю позицію щодо мораторій на сучасну архітектуру та нове будівництво у місті Львів. Так, насправді, хочу сказати, що мораторій ніхто не оголосить на превеликий жаль, адже вже багато років місто живе поза будь-яким правовим колом українського законодавства у сфері будівництва та забудов. Складно так відразу пригадати хоча б один приклад, коли все було б якісно забудовано.

Тобто, це правове українське коло відсутнє у Львові. Тому ми як архітектори, коли вступаємо в якийсь процес, то розуміємо, що неможливо збудувати не порушуючи статей Закону. Ми свідомі цього, тому не хочу працювати у, так би мовити, злочинному середовищі — це не в наших інтересах.

Візьмемо до уваги те, що Львів — це європейське місто, більша частина якого була розбудована у другій половині ХІХ століття — першій половині ХХ століття. Ця історична забудова Львова, яка вже вичерпала свій столітній ресурс та потребує термінової модернізації.

На жаль, не має коштів у міста, яке є власником майже 80% історичної житлової забудови — це є комунальна власність. Місто немає ресурсів на те, що реставрувати, ремонтувати, модернізувати тощо. Натомість кошти є на дешеву сучасну багатоповерхову щільну забудову, котра призводить до серйозних порушень прав львів’ян, які захочуть поселитись у такій новобудові.

При купівлі вони стикаються з тим, що поруч немає дитячих майданчиків, немає дитячих садочків, шкіл — відсутнє якісне житлове середовище. Тобто на території міста пропонують жити у бетонних джунглях.

Ми — команда львівських архітекторів підтримуємо нашого колегу Ігоря Кузьмака, який балотується на посаду міського голови Львова. Адже ми  хочемо для львів’ян, у чиєму числі є і ми, комфортних умов для життєдіяльності. Тому перед нами постає завдання разом з Ігорем Кузьмаком модернізувати Львів таким чином, щоб історична забудова приваблювала мешканців інвестувати свої кошти в неї, якщо ж місто на це немає коштів”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ