Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українські бібліотеки модернізують за моделлю «Чотири простори»

Українські бібліотеки планують модернізувати за моделлю «Чотири простори» – простір навчання, натхнення, зустрічей та подій. Це дозволить закладам розвиватися як культурні, освітні та центри спільнодії, де відвідувачі зможуть отримувати потрібні знання, розвивати творчі здібності та цікаво й з користю проводити час.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Проєкт із трансформації бібліотек «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності» стартував у червні 2020 року. Його реалізує ВГО Українська бібліотечна асоціація за фінансової підтримки Українського культурного фонду. В якості партнерів до проєкту долучилися: Фундація Дарини Жолдак, Асоціація об`єднаних територіальних громад, а також Міністерство культури та інформаційної політики України.

Модель бібліотеки «Чотири простори» в 2010 році запропонували експерти Центру досліджень культурної політики Королівської школи бібліотечних та інформаційних наук при Копенгагенському університеті Дорек Скот-Хансен, Каспер Хвенегард Расмуссен та Хенрік Йохумсен. Вона добре зарекомендувала себе на практиці. Бібліотеки такого формату сьогодні працюють в Данії, Німеччині, США та інших розвинених країнах.

До впровадження в публічних бібліотеках України данську модель адаптували експерти ВГО Українська бібліотечна асоціація, Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого та дизайнери студії Arcite. Фахівці розробили концепцію дизайну та наповнення чотирьох просторів бібліотеки: навчання, натхнення, зустрічей та подій. Всі ідеї та найцікавіші приклади, як це реалізується в бібліотеках України, зібрано в електронному практичному посібнику, доступ до якого має кожен охочий.

«За останні двадцять років світ кардинально змінився. Змінилися інтереси людей, підходи до пошуку інформації, формати її подачі та сприйняття. Сьогодні в суспільстві великий запит на інноваційність. Бібліотеки не можуть залишатися осторонь сучасних трендів. Саме тому ми запустили проєкт «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності». Ми переконані, що такий формат буде цікавим молоді, а бібліотеки стануть для них платформою для реалізації творчого потенціалу та отримання знань і навичок, які допоможуть у дорослому житті. Особливо актуально це для об`єднаних територіальних громад, невеликих містечок, селищ та сіл, де можливості для розвитку потенціалу молоді обмежені», – зазначає Оксана Бруй, Президент ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Для першої групи охочих впроваджувати нову модель бібліотек у своїх об`єднаних територіальних громадах (ОТГ) ВГО Українська бібліотечна асоціація провела 1 жовтня онлайн-форум «Модель сучасної бібліотеки для ОТГ». Учасників відбирали на конкурсній основі. Загалом надійшло 170 заявок від міні-команд, до складу яких входили представники адміністрацій територіальних громад та бібліотекарі. Для участі в форумі відібрали 50 міні-команд, які дізнались більше про модель сучасної української бібліотеки «Чотири простори», про кращі приклади сучасних бібліотек України та Канади, про гранти та інші можливості для впровадження моделі «4 простори бібліотеки», отримали практичні поради від архітектора, а також обговорили у групах потреби громад у відкритті оновлених просторів бібліотеки, можливості та виклики щодо впровадження цієї моделі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ