Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські греко-католики обговорили місійну діяльність Церкви

12 січня 2007 року у Реколекційному центрі курії Львівської архієпархії у Брюховичах відбулася зустріч Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, з ректорами семінарій УГКЦ в Україні, настоятелями жіночих і чоловічих чинів та згромаджень, головами комісій УГКЦ. Про це «Гал-info» повідомили у департаменті інформації УГКЦ. У засіданні також взяли участь Преосвященні Владики Діонісій (Ляхович), Гліб (Лончина), Степан (Меньок) та Ярослав (Приріз).
Головною ідеєю, яка спонукала Главу Церкви ініціювати проведення такої зустрічі, була місійна діяльність УГКЦ, адже, як зазначив під час виступу Владика Діонісій, «Церква є місійною по своїй суті і місійність є ознакою здоров’я церковної спільноти». Тобто йдеться про постійне завдання Церкви проповідувати Євангелію всім народам.
Відкриваючи засідання, Блаженніший Любомир назвав три напрямки діяльності Церкви: пасторальний (парафіяльний), тобто праця на оформлених структурних одиницях – парафіях із приналежними до спільноти вірними; місійний – проповідування Євангелії для тих, хто ніколи не чув про Христа; екуменічний – діяльність, скерована на відновлення первісної єдності Церкви.
За словами Глави УГКЦ, сьогодні перед Церквою відкривається новий вид діяльності – душпастирство мігрантів. Для реалізації цього напрямку вже зроблено декілька конкретних кроків: Владику Гліба було призначено Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Італії, Іспанії та Ірландії; відбулися душпастирські візити Владики Діонісія до Португалії, Румунії, країн Прибалтики та Греції; відбулися зустрічі Блаженнішого Любомира в рамках його візиту із відповідальними за міграцію урядовцями Німеччини та Великобританії; проведено благодійну збірку «Андріїв гріш» тощо.
При цьому Предстоятель УГКЦ наголосив, що трудністю є знаходити «робітників» для цієї ниви – священиків, представників монашества, які були б готові піти та послужити вірним Церкви, де б вони не перебували.
Головним завданням на сьогодні, за словами Предстоятеля УГКЦ, є потреба розбудити в народі місійну духовність, яка полягає в тому, що кожний дбатиме не тільки про своє спасіння, а й старатиметься про спасіння свого ближнього.
Крім того, учасники засідання сформулювали такі актуальні потреби у цій ділянці: церковних структур (заснування парафій, апостольських візитатур, екзархатів тощо); стратегії; священиків; монахинь та монахів; катехизації дітей та дорослих; підготовки потенційних кандидатів.
У підсумку учасники зустрічі вирішили до 6 лютого провести окремі засідання ректорів семінарій, настоятелів чоловічих та жіночих чинів і згромаджень, членів мирянських організацій та голів комісій, на яких обговорити та накреслити конкретні пропозиції. Відтак речники від кожної групи 6 лютого зустрінуться з Блаженнішим Любомиром і представлять свої напрацювання.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ