Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українську та європейську енергосистеми успішно синхронізували

НЕК «Укренерго» виконала основні технічні умови для забезпечення постійного об’єднання між енергосистемами

Фото: Depositphotos

ENTSO-E оголосило про успішне завершення синхронізації української та європейської енергосистем та суттєве збільшення імпортної потужності до України.

Про це у телеграмі повідомляє Укренерго.

НЕК «Укренерго» виконала основні технічні умови для забезпечення постійного об’єднання між енергосистемами України та Європи. Регіональна група ENTSO-E «Континентальна Європа» підтвердила повне виконання НЕК «Укренерго» Каталогу заходів, що означає завершення проєкту синхронізації між українською енергосистемою та європейською континентальною мережею.

«Оператори систем передачі країн континентальної Європи раді повідомити, що український системний оператор НЕК «Укренерго» підтвердив відповідність основним технічним вимогам, що необхідні для забезпечення постійної синхронної роботи між енергосистемами континентальної Європи та України», - йдеться в офіційному повідомленні ENTSO-E.

Оператори континентальної Європи також прийняли рішення про збільшення максимальних обсягів імпорту електроенергії до України та Молдови до 1700 МВт. Таке рішення базується на результатах досліджень безпеки та стабільності синхронної роботи української та європейської енергосистем.

Технічні умови – Каталог заходів – були закріплені в Угоді про умови майбутнього об’єднання енергосистем України континентальної Європи, підписаної у 2017 році. Каталог містить більш ніж 200 технічних заходів за 9 напрямками. Всі ці заходи – невід’ємна частина Рамкової угоди про синхронну зону континентальної Європи (SAFA)*, до якої також приєднується НЕК «Укренерго».

Eкстрена синхронізація з європейською енергосистемою відбулася 16 березня 2022 року після трьох тижнів автономної роботи української енергосистемі в умовах повномасштабної російської агресії. Завдяки тісній співпраці між системними операторами континентальної Європи та НЕК «Укренерго» українська енергосистема об’єдналася з європейською на 1,5 роки раніше запланованого терміну. «З того часу НЕК «Укренерго» докладає виняткових зусиль, навіть у складних умовах війни, для забезпечення виконання всіх операційних правил», - наголошує в своєму повідомленні ENTSO-E.

«Ми високо цінуємо сьогоднішнє рішення і я впевнений, що це досягнення допоможе суттєво підвищити гнучкість і надійність роботи нашої мережі, а також створить передумови для розширення співпраці. Це результат багаторічної наполегливої роботи, що стала особливо складною після початку повномасштабної війни. Ми вдячні ENTSO-E за постійну підтримку та довіру протягом всього цього часу», - підкреслив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«ENTSO-E вітає досягнення нового рівня співпраці між ОСП континентальної Європи та НЕК «Укренерго». Ця подія не лише посилює енергетичну безпеку регіону, але й сприяє більш інтегрованій та ефективній роботі енергетичному ринку. Вона також підкреслює наші поточні зусилля щодо забезпечення стійкої та надійної роботи енергетичної мережі, а також сприяє співпраці між європейськими системними операторами», - заявив Президент ENTSO-E Збинек Болдіш.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ