Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці вже не у першій трійці іноземців, працюючих в Польщі

Останніми роками на польському ринку праці відбуваються динамічні зміни.

В той час як багато поляків вирішують емігрувати до західноєвропейських країн, Польща стає все більш привабливим місцем роботи для громадян з інших частин світу, але все менше - для українців. Зміни на польському ринку праці, що відбуваються після відтоку українців видно неозброєним оком. Зокрема, щоб заповнити прогалини на ринку праці, створені від'їздом українців до інших країн або неможливістю їх приїзду, в основному зараз до Польщі їдуть працівники з Колумбії та Азії. Відтак, хибною є поширена думка, що українців в Польщі немає кому замінити.

До Польщі зараз приїжджає велика кількість насправді фахівців високого класу, наприклад, зварювальників з Колумбії, що працювали у себе вдома в сфері нафтової промисловості, які налаштовані працювати "всерйоз і надовго", адже їх дім далеко за океаном, а квиток на літак дорогий, тому рішення приїхати жити і працювати до Європи було виваженим. Те ж саме можна сказати і про всіх без вийнятку працівників з Азії у Польщі. Це ще один фактор, який тішить польських роботодавців, а саме - практично повна відсутність ротації. В порівнянні до українців, які могли залишити роботодавця без попередження, відносно дешево купивши квиток на автобус, маючи домівку по той бік кордону, Азія і Колумбія дуже рідко так роблять. Незнання ж польської мови азіати і латиноамериканці компенсують добрим знанням англійської.

Звіт компанії Worksol: Колумбія лідирує серед працюючих у Польщі іноземців

Згідно з останнім звітом агентства з працевлаштування Worksol, Колумбія вийшла на перше місце серед усіх працюючих іноземців, працевлаштованих клієнтами агентства. Наразі рівень зайнятості колумбійських працівників становить вражаючі 34,14%, і цей показник постійно зростає. Бажання найняти працівника з Колумбії у агенції в рамках так званої системи робітничого лізингу декларують все більше польських роботодавців.

Колумбія лідирує завдяки кваліфікації та безвізу

Працівники з Колумбії займають такі високі позиції в рейтингу не лише завдяки своїй високій кваліфікації, але й не в останню чергу завдяки безвізовому режиму з Європейським Союзом. Це полегшує процес підбору персоналу та дозволяє швидше працевлаштуватися в Польщі, що особливо важливо в контексті зростаючих кадрових потреб у різних галузях економіки.

Найчастіше колумбійці приїжджають до Польщі у статусі нібито туриста, а потім "раптово" декларують бажання працевлаштуватися, отримують дозвіл на роботу і працюють. Тобто, дуже схоже на те, як раніше після отримання Україною безвізу робили українці. Єдиною відмінністю тут є те, що українці могли почати працювати за спрощеною системою, після отримання так званого "освядчення" в місцевому центрі зайнятості, що тривало максимум декілька днів. Натомість колумбійці, для того, щоб розпочати легально працювати у Польщі, мають отримати інший документ - так зване "зезволенє". Проблема полягає в тому, що його видає вже воєвода, а процес займає від кількох тижнів до кількох місяців, залежно від воєводства.

Філіппіни та Індонезія в ТОП-3

Індонезія посіла друге місце в списку з 21,71% усіх працевлаштованих іноземців. Працівники з Індонезії користуються все більшим попитом серед польських роботодавців, особливо завдяки їхнім технічним навичкам і готовності працювати в різних умовах.

Третє місце посідають Філіппіни з результатом 12,55%. Працівники з Філіпін цінуються у Польщі за їхню тверду трудову етику, знання англійської мови (адже англійська є державною мовою на Філіпінах) та легку адаптацію до нових умов. Їх частка на польському ринку праці постійно збільшується, що свідчить про їх зростаючу популярність серед польських компаній.

Зменшення кількості працівників з України

Несподіваною зміною є значне зменшення кількості працівників з України, які ще кілька років тому домінували серед національностей, що працевлаштовувалися польськими агентствами зайнятості. Наразі частка працюючих у компанії українців згідно зі звітом Worksol становить лише 8,69%, і схожою є ситуація у більшості польських агенцій з працевлаштування. Основною причиною такого зниження є триваюча війна в Україні, яка перешкоджає найму та міграції працівників до Польщі. Як наслідок, компанії почали шукати альтернативні джерела працевлаштування, що сприяло зростанню популярності працівників з інших країн.

Українці обирають Захід

Протягом багатьох років українці були найбільшою групою іноземців, що працювала в Польщі. Однак ситуація кардинально змінилася через повномасштабну війну в Україні, яка змусила багатьох українських громадян захищати свою землю, а іншу частину - шукати роботу і притулок в інших країнах. Німеччина, Канада, Ірландія та інші західні країни стали основними напрямками трудової міграції для українців, що призвело до значного зменшення кількості українських працівників у Польщі.

Довідка про партнера публікації

Маючи більш ніж 15-річний досвід роботи на міжнародному ринку рекрутингу, агентство з працевлаштування Worksol є надійним партнером для компаній, які шукають кваліфікованих працівників з-за кордону. Worksol має широку мережу офісів у Польщі, включаючи Варшаву, Вроцлав, Катовіце, Гдиню та місто Кемпно, що дозволяє ефективно обслуговувати клієнтів по всій країні. Крім того, агентство має власний спеціалізований рекрутинговий офіс в Дубаї, який спеціалізується на рекрутації філіпінців, а також працівників з Індії і інших країн Азії, яких багато в Об'єднаних Арабських Еміратах; рік тому Worksol також відкрив власний офіс в Боготі, столиці Колумбії, а до того - свій офіс в Узбекистані в місті Наманган.

Сильною стороною Worksol є команда рекрутерів з різних країн, які добре знайомі з менталітетом своїх співвітчизників. Завдяки цьому агентство здатне ефективно здійснювати підбір персоналу, мінімізуючи ризик плинності кадрів і забезпечуючи довгострокову задоволеність як роботодавців, так і працівників. Worksol пропонує комплексну підтримку на кожному етапі співпраці, від підбору персоналу до організації приїзду та адміністративної підтримки, що робить його надійним партнером у досягненні кадрових цілей компаній зі всього світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ