Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українцям стане майже неможливо працювати в Росії нелегально

Генеральний консул Російської Федерації у Львові Євген Гузєєв вважає, що після набуття чинності у Росії нових міграційних законів кількість нелегалів в його країні різко піде вниз. Про це він сказав в коментарі «Гал-info».
За словами Гузєєва, наразі за прогнозами в Росії працює близько 1 500 000 заробітчан. Причому кількість українців серед них прослідкувати майже нереально через те, що до набуття нового закону вони мало право бути гостем РФ протягом 90 днів, а відповідно без особливих перешкод десь підробляти. Тепер це право вони втратили.
Новий міграційний закон Росії Євген Гузєєв назвав вигідним «як для працедавця, так і для іноземних робітників». «Він є складеним на високому європейському рівні. Завдяки йому більшість на сьогодні нелегальних працівників захоче отримати цілком легальний оподаткований заробіток. Він повинен призвести і до зростання притоку іноземців, котрі бажають заробити – власне, на це документ і спрямований. Росія є дуже великою країною, яка розвивається швидкими темпами, – відповідно власної робочої сили їй наразі не вистачає", – сказав Євген Гузєєв.
Цікаво, що згідно із новим законом, з 1 квітня 2007 року встановлено заборону на використання іноземних працівників у роздрібній торгівлі у наметах і на ринках, поза магазинами. Тих іноземців, хто все ж не захоче влаштуватись на роботу легально, відповідно до федерального закону, можуть оштрафувати на суму від 20-ти до 50 мінімальних розмірів заробітної плати з адміністративним видворенням за межі Російської Федерації або без такого.
15 січня цього року у Росії набули чинності нові міграційні закони, за якими громадяни України втрачають право знаходитися в Росії без реєстрації до трьох місяців. Нашим співгромадянам, як і іншим іноземцям, тепер доведеться отримувати повідомчу реєстрацію в триденний термін після перетинання російського кордону.
Згідно з новими правилами, мігрант зобов'язаний пред'явити в пункт видачі трудових карт заяву про бажання працювати в Росії, паспорт, квитанцію повідомлення федеральної міграційної служби від приймаючої сторони, міграційну карту і медичну довідку про відсутність інфекційних захворювань.
Заплативши мито, через десять днів мігрант одержить дозвіл на роботу терміном на рік із правом наступного продовження (досі процес оформлення дозволу затягувався на строк від трьох до шести місяців).
Новий закон змінює і процедуру реєстрації іноземців за місцем перебування в Росії.
З понеділка іноземець, який одержав міграційну карту на російському кордоні, зобов'язаний лише поінформувати про свій приїзд ФМС.
Держмито при постановці на облік для іноземців буде становити тисячу руб. (190 грн), а максимальний штраф за залучення нелегальної робочої сили зріс до восьмисот тисяч рублів за кожного мігранта.
Нагадаємо, що у 2004 році, у розпал президентської кампанії в Україні, уряди двох країн підписали двосторонню угоду, за якою громадяни України могли знаходитися на території Росії протягом 90 днів без реєстрації. Тоді багато спостерігачів заявляли, що це був ще один крок Росії зі створення позитивного образу Віктора Януковича.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ