Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Українцями не народжуються - українцями стають

Сьогодні, 18 серпня у Львові відбулося урочисте відкриття виставки, присвяченої 72 річниці від дня смерті Василя Вишиваного (Вільгельма Габсбурга) — нащадка королівської династії Габсбургів, політика, дипломата, поета, полковника легіону Українських січових стрільців та Армії УНР.
Фото Олеся Філоненко, Гал-інфо

Над виставкою працювали Марко Сімкін спільно з Львівською міською радою. 

Начальник управління, головний спеціаліст відділу протоколу та діловодства управління внутрішньої політики департаменту “Адміністрація міського голови” Львівської міської ради Роман Яцикович на відкритті  зазначив:

“Василь Вишиваний - чоловік, який не народився на українських теренах, але дуже любив Україну. Такими виставками ми знайомимо багато людей з видатними особистостями нашої держави. Сподіваюся, що ми проведемо ще не одну таку подію, присвячену видатним українцям. Дякую всім, хто прийшов на відкриття, і всім  причетним за вашу працю”. 

Голова ювілейного оргкомітету громадських організацій Львівщини при ЛОДА Марко Сімкін, який займався організацією виставки, розповів присутнім історію життя Василя Вишиваного:  

“Сьогодні ми  зібралися, щоб вшанувати пам'ять Василя Вишиваного. Заради України він пішов з батьківської домівки, розірвав зв’язки з родиною, віддав свої молоді роки, високе становище, титули, кошти і, зрештою своє життя. 

Ім’я Василь Вишиваний, український військовий діяч, полковник Армії Української Народної Республіки, командуючий Українського Легіону Січових Стрільців, політик, дипломат та поет отримав 20-річний лейтенант Вільгельм фон Габсбург у 1915 році у місті Золочеві, під час його служби у 13 полку уланів. Ця частина формувалася переважно із українців –галичан. Під його командуванням та з його ініціативи полк повністю українізувався. Всі вояки отримали від Вільгельма Габсбурга жовто – блакитні відзнаки . У війську Вільгельм, не тільки розмовляв виключно українською, але почав вважати себе українцем. Саме з його ініціативи всі солдати отримали текст Українського Національного Гімну, авторства Павла Чубинського та під час переможних переходів, співали : “Ще вмерла України...”. Один із його солдатів подарував Вільгельму Габсбургу вишиту сорочку, яку він почав носити, як в полку так і поза ним. За його патріотизм та палку любов до українців, його в полку прозвали Василем Вишиваним.

18 серпня 1948 року в Лук'янівському слідчому ізоляторі НКВС в Києві, внаслідок жорстоких, багатомісячних  катувань кагебістами, обірвалося життя Вільгельма фон Габсбурга, якому судилося вписати яскраву сторінку у драматичний перебіг Національно визвольної боротьби Українського Народу, під ім’ям Василь Вишиваний. Вільгельм Габсбург поповнив собою довгий список тисяч знищених радянською владою українських патріотів, починаючи з героїв Крут та закінчуючи його бойовим  побратимом Євгеном  Коновальцем.

Тож давайте вшануємо пам’ять Василя Вишиваного хвилиною мовчання”. 

Також зазначимо, що рішенням сесії ЛОР 2020 рік на Львівщині проголошено роком Василя Вишиваного. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ