Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Укрпошта та обмін ламп: кожне відділення вигадало свої правила

Як з'ясували журналісти Гал-інфо, анонсований обмін ламп у відділеннях Укрпошти перетворився на суцільний квест.

Нагадаємо, напередодні стартував обмін жарівок на енергоощадні лампи, який відбувається за фінансової підтримки Євросоюзу.

Ілюстративне фото Гал-інфо
Ілюстративне фото Гал-інфо
1/1

Для обміну існує два варіанти. Можна просто прийти у відділення Укрпошти з паспортом та ідентифікаційним кодом і принести 5 жарівок. При наявності ламп на обмін, їх вам обміняють. Також можна зареєструватись для обміну через додаток ДІЯ, вказавши відділення в якому вам зручно обміняти лампи, а також вибрати лампи якого цоколю ви хочете отримати. Коли необхідні енергоощадні лампи будуть в наявності, їх вам забронюють та надішлють повідомлення.

Як повідомляв в коментарі Суспільному очільник Черкаської дирекції "Укрпошти" Олександр Марченко, у механізмі також прописаний і той випадок, коли одна чи кілька енергоощадних ламп виявляться несправними. У такому разі буде можливість замінити їх у відділенні "Укрпошти" на інші діодні лампи. Такий обмін можна здійснити одноразово, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без пакування обмін не здійснюється. Також він зазначив, що нові енергоощадні лампи будуть пропонуватись на вибір з цоколем Е27 та Е14. Обмін відбуватиметься виключно на справні лампи розжарювання.

Однак, це все виявилось лише теорією. Практично кожне відділення Укрпошти почало придумувати свої власні правила обміну.

Журналіст Гал-інфо, зареєструвався через додаток ДІЯ, для того, щоб обміняти 5 жарівок на енергоощадні лампи. Попередньо зазначивши, що хоче отримати 3 лампи з цоколем Е27 та 2 - Е14. Невдовзі він отримав сповіщення, що лампи очікують у відділенні №79008, на вулиці Валовій у Львові.

Як з'ясувалось, обмін ламп у відділенні проводять відповідно до власної інструкції, яку досить довго шукали на вимогу пред'явити, відповідно до якої лампи міняють по принципу цоколь на цоколь. Для того, щоб отримати замовлені 3 - Е27 та 2 - Е14 необхідно здати аналогічні жарівки. І хоча даної вимоги немає ні в постанові Кабінету міністрів України від 10 січня 2023 року №25 "Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням", ні в офіційних роз'ясненнях "Укрпошти", ні в додатку ДІЯ. У відділені таки знайшли свій власний документ.

1/1

Відповідно працівниками відділення було відмовлено в обміні, а враховуючи здійснену попередню реєстрацію через додаток ДІЯ, ми не змогли просто обміняти лампи в порядку живої черги, як ті люди, які прийшли без реєстрації.

Інше, що здивувало - енергоощадні лампи видають без упакування. Тобто упакування є, але перед видачею працівники відділення витягують їх з коробок. Таким чином вони порушують постанову кабміну про обмін несправних ламп, в якій сказано, що у разі отримання отримувачем несправної світлодіодної лампи така лампа може бути замінена на іншу нову світлодіодну лампу один раз у відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта” в межах та за номенклатурою наявного обмінного фонду у строк не пізніше ніж один місяць з дати отримання отримувачем несправної лампи.

На тому, що ніхто не перевіряє працездатність ламп-жарівок, які здають на обмін, ми вже не акцентуємо.

Наразі нам не вдалось отримати коментарів від офіційних осіб Укрпошти. Однак на офіційній сторінці Укрпошти у Facebook ми найшли величезну кількість скарг на самодіяльність працівників поштових відділень при обміні жарівок:

  • Сьогодні в м. Києві у відділені 142 за обмін вимагають 20 гривень
  • м.Запоріжжя, Ладозька 8 така ж ситуація. Керівництво дало розпорядження міняти 3 лампи з цоколем Е-27 та 2 лампи Е-14, тим, хто не замовляв через ДІЮ....
  • Обмін тільки розмір на розмір або можна Е14 міняти на Е27 і навпаки? У відділенні кажуть, міняють тільки на той розмір, що здаєш.
  • При мені на одному з відділень було відмовлено в обміні, співробітниця сказала - Ви наш клієнт, пенсію де отримуєте? Жіночка сказала в Ощадбанку. На що працівниця сказала, що не обміняють.

Також нам вдалось знайти декілька офіційних коментарів від "Укрпошти", де вказано, що нема вимоги обміну цоколь на цоколь, і клієнт може самостійно обрати лампи, які бажає отримати. Однак до відділень дана інформація чомусь не доведена.

1/3

В Укрпошті пообіцяли з'ясувати нові обставини обміну.

Доповнено.

Як повідомили Гал-інфо в пресслужбі Укрпошти, обмін ламп по принципу цоколь на цоколь не вимагається. Дане повідомлення обіцяють повторно довести до поштових відділень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ