Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УКУ створює Офіс у справах ветеранів та їхніх родин

Український католицький університет створює простір, покликаний надавати підтримку військовослужбовцям, які повертаються з війни, та їхнім близьким.

Очільником офісу стане ветеран Павло Коваль, якого після кульового поранення звільнили зі служби за станом здоровʼя. Впродовж 16 місяців Павло захищав Україну в лавах 125-ї окремої бригади Територіальної оборони Збройних сил України. 

Як зазначає УКУ, Павло Коваль має 6-річний досвід управління проєктами у громадському секторі. 

Проєкт Офісу у справах ветеранів та їхніх родин є частиною Стратегії розвитку Українського католицького університету 2030. Таким чином університет долучається до відновлення України.

«Нашим завданням є створення програм для сприяння інтеграції ветеранів у мирне життя. Наші захисники заслуговують, щоб після повернення з фронту вони могли не просто вести повноцінне мирне життя, а й брали на себе відповідальність за громаду, ставали суспільними провідниками», – коментує ректор УКУ Тарас Добко. 

Основними завданнями Офісу у справах ветеранів та їхніх родин стануть: 

  • надання освітніх можливостей для ветеранів війни, членів їхніх сімей, а також для родин полеглих захисників і захисниць України;
  • створення університетської спільноти ветеранів та середовища, у якому будуть враховані їхні потреби;
  • супровід та допомога в організації навчання для ветеранів (як дипломних, так і сертифікатних програм);
  • підготовка та робота з внутрішніми HR політиками для адаптації ветеранів у спільноту;
  • співпраця з університетами на міжнародному рівні, які мають кращі практики по роботі з ветеранами та їхніми родинами для поширення досвіду і створення спільних проєктів. 

Важливим напрямом роботи стане надання юридичної, психологічної, духовної та соціальної підтримки ветеранам та їхнім родинам, а також медичної допомогти, послуг з реабілітації та фізичної терапії, завдяки співпраці з новоствореною Медичною клінікою УКУ.

Павло Коваль розповідає, що наразі Офіс ветеранів – на етапі формування стратегії роботи на наступні 7 років: «Для початку нам важливо розпочати роботу на рівні УКУ – створити ветеранську спільноту, де їх зрозуміють, підтримають і вони почуватимуться комфортно. Під “комфортом” я маю на увазі врахування потреб самих ветеранів. Це стосується як створення інклюзивного простору, так і доступу до різних ресурсів університету». 

Павло також наголошує на важливості роботи зі студентами та працівниками університету: «Після служби ветерани повернуться в середовище, де їх будуть оточувати люди, які не мали схожого пережитого досвіду. Через це у певних ситуаціях можуть виникати непорозуміння. Тому необхідно, щоб спільнота УКУ – викладачі, студенти, працівники – були обізнані щодо етики спілкування з ветеранами, а також знали, як поводити себе в таких ситуаціях».

Як зазначають в університеті, нещодавно в межах Академії професійного розвитку УКУ запустив курс «Ветеран у спільноті», який спрямований на допомогу в інтеграції ветеранів до університетської спільноти, наданні підтримки, адаптації до нових умов та підготовки до змін у житті після служби в армії. 

За словами Павла Коваля, Офіс також співпрацюватиме з громадськими та державними організаціями, благодійними фондами: «Спільнота УКУ є відкритою до співпраці з різними ветеранськими середовищами. Очевидно, університет не зможе закривати усі потреби військовослужбовців, які повернуться, тому вже зараз ми працюємо над розширенням партнерської мережі. Ми очікуємо, що ветерани звертатимуться до Офісу з певними потребами, якщо певний запит ми не можемо перекрити, то перенаправлятимемо його до партнерських організацій». 

Водночас Павло Коваль наголошує на важливості створення гнучкої системи, яка зможе адаптуватися до нових викликів: «Кількість військовослужбовців, які повертатимуться з війни, постійно зростатиме. Ми орієнтуємося на ті виклики, з якими вони стикаються зараз. Але через декілька років потреби можуть змінитися. Тому важливо бути гнучкими». 

Довідково: 

Павло Коваль закінчив Національний університет державної податкової служби України за спеціальністю «Економіка підприємства» у 2015 році. Згодом пройшов курс із підвищення кваліфікацій «Соціальна робота» у Школі соціальної роботи ім. В.І. Полтавця НУ «Києво-Могилянська академія».

Працював координатором проєктів «Мобільна робота з молоддю в Україні» БФ «Карітас», де налагоджував співпрацю з партнерськими організаціями, в тому числі з педагогами шкіл, соціальних служб, молодіжних клубів, соціальних гуртожитків, та іншими спеціалістами, планував проєктну діяльність відповідно до планів реалізації та угод з донорами. 

Також був координатором волонтерів БО «Будуємо Україну разом». Згодом – координатором у соціальному відділі «Львівської освітньої фундації». 

З вересня 2021 по лютий 2022 працював регіональним керівником «Університету третього віку Протон». 

У березні 2022 року доєднався до лав 125-ї окремої бригади Територіальної оборони Збройних сил України. Після того, як отримав кульове поранення, був звільнений зі служби за станом здоровʼя. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ