Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Кримінал

Унікальні артефакти хотіли вивезти за кордон поштою

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи
фото ДМСУ

Київські митники запобігли незаконному пересиланню за кордон у міжнародних поштових відправленнях кількох культурних цінностей: старовинного латиномовного академічного видання авторства німецького природознавця та самовара, виготовленого в одиничному екземплярі.

Про це у телеграмі повідомляє Держмитслужба.

Об’ємну книгу з очевидними ознаками старовини митники виявили під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке пересилали із Запоріжжя до Ірландії, а от вишуканий самовар прямував з Харкова до Німеччини. Книгу і самовар скерували на експертизу до Національного музею історії України.

Як визначили експерти, книга – це другий том латиномовної праці німецького природознавця Йогана Георга Гмеліна «Flora Sibirica sive Historia Plantarum Sibiriae», виданої в 1749 році у друкарні петербурзської Академії наук. Книга містить, зокрема, опис і класифікацію рослин Сибіру та гравюри з детальним зображенням цих рослин. Оригінальна обкладинка і палітурка видання втрачені.

Дане видання – це результат десятирічної експедиції до Сибіру німецького природознавця, профессора та дійсного члена петербурзської Академії наук Йогана Гмеліна. Книга має унікальне культурне та історичне значення, позаяк професор мав репутацію ретельного дослідника-природознавця.

Щодо самовару експерти зазначають, що це - самовар екстра-класу, які виготовляли по індивідуальному замовленню в одному екземплярі для знаті ХІХ століття в російській імперії. На тулубі самовара вигравійована монограмма «МЩ» з графською короною. Хоча самовар і не повної комплектації (за два століття втрачено, зокрема, ключ крану та кришку), проте експерти визначили, що він має культурну та історичну цінність.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких документів митникам надано не було.

Стосовно відправників Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Книгу та самовар тимчасово вилучено до рішення суду.

З цікавого - експерти припускають, що дослідження природознавця, лікаря, ботаніка, етнографа та мандрівника Йогана Гмеліна мали бути добре відомі представникам української козацької старшини, які мали розгалуджений «нетворкінг» у петербурзі, та сформували інтелектуальний імідж російської імперії в цілому. Окрім іншого, Гмелін також відомий як неупереджений критик російських імперських порядків та культури в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ