Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Унікальні документи про Голодомор передали в музей
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Унікальні документи про Голодомор передали в музей

21 грудня 2019 року лікар Рубанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Бахмацького району Чернігівської області Олег Калиняк передав до музею Голодомору важливі медичні документи.
Важливі документи передали в музей Фото: holodomormuseum.org.ua

В архіві Рубанської амбулаторії він виявив стаціонарний медичний журнал 1946-1947 років. У ньому містяться дані про високу смертність від масового штучного голоду у селах Бахмаччини, повідомляє сайт музею Голодомору, пише gazeta.ua.

"Зазначати причину смерті — голод, було заборонено, тому лікар Гнилицький Павло Леонтійович, вказуючи симптоми з якими людина потрапила в лікарню, в окремій графі ставив особливу позначку — Ф-11. Критична кількість таких позначок припадає на березень-серпень 1947 року — пік масового штучного голоду. Саме цим маркуванням лікар таємно позначав смерть від голоду, адже відкрито говорити про причини смертей було заборонено. Такі документи є прямим доказом злочину тоталітарного режиму", - йдеться в повідомленні.

Лікарями у Рубанській лікарні тоді працювали Іван та Надія Пустовойти. Вони розуміли важливість інформації про Голодомор та зберегли журнали.

"Комуністи цілеспрямовано знищували усі документи, аби приховати злочини та протиправні дії, які вони робили. Журнали, які сьогодні передали до музею Голодомору, могли коштувати людського життя. За зберігання антирадянських матеріалів людей карали різними способами: від звільнення до заслання у концентраційні табори. Проте відважні лікарі, які розуміли їх цінність, зберегли. Працівники лікарні розробили свою власну мітку для позначення смерті від голоду й зберігали документи протягом 73 років, тому такою цінною є сьогодні їх передача до музею", - повідомив історик Ростислав Мартинюк.

Медичні документи передали до музейних фондів на постійне зберігання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ