Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уповноваженим ВР з прав людини має бути представник громадянського суспільства

«Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини має бути представник громадянського суспільства – незалежна безстороння безпартійна людина, толерантна і водночас дієва, яка має великий досвід правозахисту і не пов‘язана з жодною політичною силою. Політика і правозахист – речі несумісні», – зазначається в програмі діяльності Євгена Захарова у разі обрання його омбудсменом.
Водночас у документі зазначається те, що «місією Уповноваженого є організація автономної системи недержавних органів контролю за забезпеченням прав людини та основоположних свобод і керівництво нею. Також передбачається створення інституту регіональних Уповноважених з прав людини та інституту спеціалізованих Уповноважених. Згідно з цим, в Україні потрібно ввести посади трьох таких Уповноважених: з прав дитини, прав меншин й доступу до інформації та захисту персональних даних. При цьому недоречно створювати окремі органи влади – слід створити відповідні департаменти в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ. Планується підвищення ефективності праці за заявами про порушення прав і свобод. Оскільки потрібно створити електронний архів заяв і спеціальний Фонд Уповноваженого, а також тісніше співпрацювати з НПО у розгляді заяв».
У програмі Євгена Захарова передбачається «розвиток покращення комунікації Уповноваженого з суспільством, тобто щоденне оновлення сайту, створення відповідної англомовної версії, регулярне видання бюлетеня (щомісяця, спільно з НПО). Також планується створення телепередачі на телеканалі УТ-1 (щомісяця, спільно з НПО), підвищення поінформованості по правах людини, розвиток освіти у сфері прав людини і виховання прав людини. Планується підготовка серії просвітницьких листівок «Ваше право», інформування професійного середовища про міжнародні механізми захисту прав людини та виховання прав людини в дитячому і молодіжному середовищах. Доцільно організовувати моніторинги дотримання прав людини (спільно з НПО). Передбачається створення національних превентивних механізмів запобігання катуванням відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (спільно з НПО)».
В разі обрання Євгена Захарова новим омбудсменом, він обіцяє, що «забезпечить відкритість і прозорість діяльності Уповноваженого. Також забезпечить підготовку нової редакції Закону про Уповноваженого. Він планує розвинути і уточнити положення Закону щодо Секретаріату і представників Уповноваженого. І водночас хоче ясно і точно регламентувати процедури взаємодії Уповноваженого та НПО. А також обмежити перебування одній людині на посаді Уповноваженого двома термінами».   
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ