Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Уряд Фінляндії планує оцифрувати всі архіви до 2030 року
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Уряд Фінляндії планує оцифрувати всі архіви до 2030 року

Оцифровка 94 км стелажів документів заощадить бюджету десятки мільйонів євро і підвищить доступність документів. Як пише ComputerWeekly, оцифровка документів почалася ще на початку 2000-х років. Але лише недавно було прийнято рішення про прискорення темпів створення електронного архіву

Уряд Фінляндії розповів про свої плани до 2030 року перевести в електронний вигляд всі архівні документи. Більш того, в майбутньому він буде працювати тільки з цифровими форматами.

Як заявив виданню директор з розвитку Національного архіву Фінляндії Мікко Еракаскі, на поточному етапі мова не йде про те, щоб замінити паперові оригінали електронними копіями: поки зберігаються обидва варіанти. Однак «новий підхід передбачає, що документи-оригінали будуть знищені після проведення оцифровки», пояснив представник архіву. За деяким винятком щодо документів, що мають високу культурну, історичну і правову цінність.

В уряді стверджують, що економічні вигоди оцифровки очевидні. В даний час фінський кабмін щорічно витрачає 30,1 млн євро на архівне зберігання. Очікується, що до 2029 року за допомогою системи електронного архіву вдасться заощадити 54,2 млн євро. Чиста економія (з урахуванням витрат на оцифровку) за 10 років складе 63,6 млн євро. Крім того, за оцінками архівних чиновників, витрати на персонал скоротяться на 47-87 млн євро. Точна вартість проекту буде оголошена на початку 2018 року, коли нацархів закінчить планування.

Відзначимо, що оцифровка документів фінських держслужб – один з ключових проектів уряду. Він є частиною державного плану, згідно з яким до 2029 року держапарат має досягти економії в розмірі 1 млрд євро.

НашАрхів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ