Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд затвердив умови управління небезпечними відходами

Кабінет Міністрів України затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Документ схвалено для продовження реалізації реформи, яка є частиною зобов'язань України на шляху до ЄС.

Документ встановлює порядок отримання ліцензії підприємствами, які мають намір працювати з небезпечним відходами - здійснювати їх збір, зберігання, оброблення, видалення; організаційні, кадрові та технологічні вимоги до таких підприємств та їх устаткування.

Лише за офіційною статистикою до війни в Україні щороку утворювалося понад 500 тис. тонн небезпечних відходів. Місця складування таких відходів переважно не відповідали вимогам екологічної безпеки. Більшість з них або були заповнені на 90% від проєктної потужності, або взагалі переповнені. Окрема проблема – утилізація таких відходів лише на папері та демпінг цін на ринку. Це призводило до потрапляння відходів на звалища або у лісосмуги.

Які кроки необхідно зробити підприємству, щоб мати право здійснювати операції з небезпечними відходами:

1. Пройти передліцензійну перевірку.

Такі перевірки проводитимуть за заявами суб’єктів господарювання працівники Міндовкілля. Зокрема, безпосередньо на місці встановлюватимуть наявність та відповідність матеріально-технічної бази підприємства технологічним вимогам, правилам технічної експлуатації установок та техрегламентам.

Міністерством вже затверджено Порядок здійснення відповідних перевірок. Документ зареєстрований у Міністерстві юстиції 4 грудня 2023 року за №2099/41155. Тож суб'єкти господарювання можуть заходити на Інформаційну систему управління відходами на ЕкоСистемі та подавати заяви на проходження перевірки. У разі наявності особистого кабінету така дія займатиме декілька хвилин – система автоматично згенерує заяву із наявних у неї даних.

2. Подати документи для отримання ліцензії відповідно до затверджених Ліцензійних умов.

Такий підхід дозволить Україні вирішити накопичені проблеми із небезпечними відходами, забезпечити належний рівень екологічної безпеки в країні та далі рухатися “дорожньою картою” реалізації реформи та приєднання до ЄС.

«Фахівці Компанії «Центр ЛТД» готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого підприємства у питаннях управління небезпечними відходами. З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на сайті  center-ltd.com.ua Контакти для надання індивідуальної пропозиції: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, 380 96 781 05 37, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ