Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Устілки від плоскостопості: основні особливості

Стопа людини – складно влаштована частина організму, в якій виділяють п'ять поздовжніх склепінь (які об'єднані в два – внутрішнє і зовнішнє поздовжнє склепіння) і одне поперечне склепіння.

Вони виконують ряд функцій, ключові з яких: амортизаційна, опорна та балансувальна. Коли знижується висота склепінь стопи – вони перестають належним чином виконувати покладені на них функції. Цю патологію називають плоскостопістю, яка залежно від того, яке склепіння сплощене, може бути поздовжнє, поперечне або комбіноване. Ортопедичні устілки вважаються найбільш ефективним неінвазійним засобом профілактики та лікування плоскостопості.

Як працюють устілки від плоскостопості

Позитивний ефект від їх застосування обумовлений наявністю спеціальних елементів в їх конструкції:

  • супінатора, який підтримує поздовжнє склепіння стопи;
  • метатарзального валика для підтримки поперечного склепіння.

Устілка може містити обидва ці елементи або тільки один з них. Крім того, в конструкції може бути передбачена особлива будова п'яти, а також наявність спеціальної амортизуючої подушечки під нею. Взаємне розташування даних елементів має важливе значення і може відрізнятися у моделей різних виробників, навіть якщо вони мають однаковий розмір.

Ортопедичні устілки від плоскостопості можуть бути жорсткі та м'які. Перші мають у своїй конструкції міцний та еластичний полімерний каркас, вони призначені насамперед для корекції склепінь стопи. Завдання м'яких устілок – профілактика плоскостопості.

Що вибрати: готові чи індивідуальні устілки?

Насамперед варто відвідати ортопеда, який за допомогою спеціального обладнання визначить наявність або відсутність плоскостопості та інших патологій стопи. Це варто робити 1 раз на кілька років навіть якщо у вас немає скарг на самопочуття та очевидних симптомів захворювання, тобто з профілактичною метою. Виходячи з цих даних, лікар зможе дати конкретні рекомендації, з якими ви можете прийти в ортопедичний салон і зробити остаточний вибір готових устілок. Це найбільш економний варіант.

За наявності серйозних патологій стопи, пацієнту нерідко доводиться замовляти індивідуальні ортези, які коштують істотно дорожче за готові.

Здорові стопи – це запорука гарного загального самопочуття та запобігання можливих проблем із суглобами, попереком та спиною в майбутньому. Приділіть цьому питанню належну увагу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ