Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Галичі відкрили виставку унікальних плащаниць

Вчора, 28 лютого, у місті Галичі Івано-Франківської області відбулося відкриття виставки унікальних плащаниць. Дев’ятнадцять унікальних плащаниць датуються кінцем XVIIІ – першою половиною ХХ століть. Усі охочі зможуть відвідати виставку до 4 квітня. Про це повідомила прес-служба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ
прес-служба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ

Серед збірки переважають три основні типи іконографії ремісничого виконання від манери примітивізму до академізму, українського бароко чи декоративного розпису.

Виставку благословили Митрополичий протоієрей Синкелу у справах духовенства і священичих родин Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ  доктор Олег Каськів, декан Галицького деканату УГКЦ о. Ігор Броновський та ректор  Івано-Франківської духовної семінарії протоієрей ліцензіат Олесь Будзяк. 

Додамо, плащаниця – окремий тип богослужбової тканини, відома у Церквах східного обряду з XIV ст. Вона відносяться до так званих рухомих богослужбових тканин, що використовуються у процесії, в обряді від Великої П’ятниці до Великодня.

На плащаниці відтворено образ тіла Христового, після зняття з хреста. Таким чином, плащаниця символізує не тільки полотно, в яке Йосиф Ариматейський загорнув тіло Христа, а й самого Господа. До Воскресіння плащаниця має символічне значення мертвого тіла Христового, а після Воскресіння – образу Спаса, який перебував ще 40 днів на землі до Вознесіння.

Обряд поклоніння плащаниці, який відбувається у Велику П’ятницю і Суботу відтворює історичну подію та символізує вшанування тіла Христового, тобто похорон Спасителя. Вірні біля плащаниці пригадують постаті святих жінок, св. Івана Богослова, Йосифа з Ариматеї та Никодима, які прийшли покласти до гробу тіло Христа.

З плащаницею пов’язані глибокі емоційні переживання страстей і смерті Ісуса заради спасіння людства.

Виставка працюватиме щоденно з 9.00 до 17.00 год. за адресою місто Галич, вулиця І.Франка, 3.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ