Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Італії погрожують тюрмою веганам, які змушують дітей до дієти

Батьків, які нав'язують своїм дітям веганську дієту, зможуть відправляти до в'язниці, якщо відповідний законопроект ухвалить парламент Італії, - BBC Україна.

Законопроект стверджує, що батьки-вегани садять дітей на дієту, яка позбавляє їх основних елементів, необхідних для здорового росту організму.

Пропозицію внесла внесла Ельвіра Савіно, представниця центрально-правої партії Forza в парламенті Італії.

Законопроект з'явився у відповідь на кілька гучних історій в країні. В останні півтора року стали відомі чотири випадки, коли виснажених веганською дієтою дітей госпіталізували.

Проте Американська асоціація дієтологів, наприклад, стверджує, що веганські дієти підходять для дітей, але радить перевіряти, чи отримує дитина повний набір необхідних поживних речовин - зокрема, вітамін B12.

Лікарі припускають, що опікуни тих дітей просто не знали, як доповнити дієту, щоб вона була безпечною для дитячого організму.

Як повідомляє Reuters, пропозицію розглянуть в парламентських комітетах пізніше цього року.

У преамбулі до свого проекту пані Савіно перелічує переваги веганської та вегетаріанської дієти для здоров'я людини.

"Але проблема виникає, коли мова йде про дітей... У вегетаріанській та веганській дієті не вистачає джерел цинку, заліза, вітаміну D, вітаміну B12 та омега 3".

Її проект закону спрямований на "таврування безрозсудної та небезпечної харчової поведінки, яку нав'язують батьки... на шкоду неповнолітнім".

Правопорушникам загрожуватиме до року в тюрмі. Якщо дитина страждає на захворювання або постійні травми, строк підвищать до чотирьох років, а також до шести років у разі смерті дитини.

Деякі експерти з харчування сумніваються в обґрунтованості законопроекту. А інші коментатори попереджають, що неточне формулювання документу означає, що його можна застосувати не тільки до батьків веганів або вегетаріанців. А також, наприклад, до батьків дітей, які страждають на ожиріння.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ