Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: В Латвії підтримують відкриття архівів КГБ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

В Латвії підтримують відкриття архівів КГБ

Громадськість Латвії підтримує відкриття архівів Комітету держбезпеки СРСР (КГБ) в найближчий час. Про це заявила член комісії з вивчення «мішків ЧК», доктор юридичних наук Христина Яріновська.

Раніше передбачалося, що документи архіву стануть доступними для громадськості навесні 2018 року – завершити їх дослідження на той час вимагає закон. За словами Яріновської, комісія ще 6 березня 2015 року вирішила, що всі документи слід опублікувати негайно, бо немає ніяких юридичних та інших перешкод для того, щоб зробити це.

«Єдине - залишається внести поправки до нормативних актів, щоб, по-перше, передати ці документи до Національного архіву. По-друге, слід ухвалити, що документи дійсно повинні стати доступними всім зацікавленим особам.

Ми донесли цю думку до Кабінету міністрів, і до Сейму теж, але до цього моменту поки нічого не зроблено, щоб відкрити архів КГБ», - зазначає експерт.

«Завдяки підтримці окремих членів комісії, ми провели разом з Центром SKDS дослідження громадської думки. Виявилося, більшість населення Латвії - за відкриття «мішків ЧК», за відкриту дискусію, а тих, хто проти публікації цих документів, виявилася меншість», - розповіла Яріновська.

За її словами, відкриття архіву радянської спецслужби підтримує дві третини суспільства. А в Ризі і Латгалії – три чверті.

Раніше повідомлялося, що з боку політиків відчувається потужна протидія публікації відомостей про місцеву агентуру КГБ. Яріновська підтвердила, що до сих пір навіть сама комісія не отримала можливості вивчити засекречені документи.

За її словами, комісії вдалося лише заручитися обіцянкою Сейму внести відповідні поправки, щоб дати їй доступ до документів, що знаходяться в розпорядженні спецслужби (але поки доступу не отримано).

«Кожна публікація комісії, кожне дослідження викликають великий резонанс в суспільстві», - зазначила Яріновська. У комісію приходять люди, розповідають історії своїх родин. Зустрічі з нащадками агентів КГБ переконують, що комісія - на правильному шляху.

«Відкритість в питанні про агентуру необхідна. Люди вдячні нам за те, що ми крім вивчення документів заглиблюємося і в історії людських доль », - додала вона.

Проте, правляча коаліція поки не поспішає виконувати рекомендації комісії. Хоча Яріновська і запевнила, що комісія зробила зі свого боку все можливе, щоб отримати доступ до «мішків ЧК», спікер Сейму Інара Мурнієце раніше заявила: «Вони не подали жодного проекту рішення, який конкретизував би, чого вони насправді хочуть. Їм потрібно сказати чітко».

Коментуючи цю репліку, Яріновська зазначила, що комісія ясно сказала, чого хоче, і подала свої пропозиції: «На мій погляд, проблема в даний момент - не в комісії, тому що всі необхідні документи - все, що взагалі мають право вимагати від вчених, - подані. Проблема - в небажанні».

На її думку, багато латвійських політиків не усвідомлюють актуальності проведеної комісією роботи.

«Політикам слід прислухатися до думки суспільства. А якщо хтось боїться - значить, він як і раніше живе минулим», - заявила Яріновська.

Спеціальна міжвідомча комісія з вивчення архівів КГБ була створена за рішенням Сейму для того, щоб перед публікацією цих матеріалів провести їх наукове дослідження.

press.lv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ