Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В мерії запевнили, що повітря у Рясному чисте

Хімічна лабораторія КП «Адміністративно-технічне управління» ЛМР вчора, 8 листопада, здійснила відбір проб атмосферного повітря біля житлового будинку № 388 на вул. Шевченка в той час, коли на підприємстві ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» проводились виробничі процеси. Результати дослідження атмосферного повітря на момент відбору проб не показали перевищення нормативів максимально разових гранично допустимих концентрацій вуглецю оксиду, азоту оксиду, азоту діоксиду, ангідриду сірчистого та фенолу. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«В інформації, яку ми отримали від громадської організації, було посилання на Державну екологічну інспекцію, але не точно – нібито проводила незалежна екологічна лабораторія. Якщо дається така інформація, то повинно бути посилання на конкретну лабораторію, яка відповідає за свої висновки, за свої результати аналізів або вимірювань. Тут такого не було. Точних вихідних даних, хто проводив ці дослідження, немає, тому говорити про точність тієї інформації, яка була подана, некоректно. Тому одразу після отримання такої інформації ми провели нашою лабораторією заміри саме по тих речовинах, які були вказані в цьому джерелі, і офіційно повідомляємо про наші результати», - сказав заступник директора КП «Адміністративно-технічне управління»  Леонід Назаренко.

Так, на момент проведення відбору проб, на підприємстві ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» проводились виробничі процеси, і при візуальному обстеженні спостерігався викид з труб підприємства. Проби відбирали на відстані 2 м від будинку на висоті 1,5 м від поверхні.

Лабораторно-інструментальні вимірювання та аналіз проби проводились на такі хімічні компоненти: вуглецю оксид, азоту оксид, азоту діоксид, ангідрид сірчистий та фенол. Одночасно з відбором проб (відповідно до вимог ГОСТу 17.2.3.01-86) на контрольній точці визначались фізичні параметри повітря (атмосферний тиск, вологість, температура повітря, швидкість руху повітря та лінійні заміри).

Результати дослідження стану забруднення атмосферного повітря на контрольній точці показали, що вміст забруднюючих речовин на момент відбору проб (заміри проводили з 15.00 до 17.00 год.) не перевищує нормативів максимально разових гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі.

«З’явилася інформація, що на вул. Шевченка, 388 з’явилося перевищення забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, які можуть виникати від діяльності асфальтного підприємства ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Ми вчора, 8 листопада, пересувною лабораторією прибули туди, відібрали проби та провели аналіз забруднюючих речовин. Якраз перед відбором проб тривали виробничі процеси на території підприємства.  Проби відбиралися на такі компоненти: вуглецю оксид, азоту діоксид, азоту оксид, сірчистий ангідрид та фенол, бо з’явилася інформація, що якраз по фенолу невідомою лабораторією було виявлено  перевищення гранично допустимих концентрацій.

Ми проводили аналізи досить скрупульозно, декілька разів – якраз саме фенолу, бо він шкідливіший за інші речовини. Експериментальні результати лабораторного аналізу показали, що жодного перевищення по всіх забруднюючих речовинах не виявлено, по фенолу – навіть половину показника граничної норми не виявлено: при граничній нормі фенолу 0,01 мг на куб.м., ми виявили 0,0042 мг. мг на куб.м. По інших показниках: оксиду вуглецю при граничній нормі 5 мг, максимально ми отримали 3,05 мг; оксиду азоту при нормі 0,4 мг ми отримали 0,096 мг, тобто в 4 рази менше; азоту діоксиду – 0,105 мг при граничній нормі 0,2 мг, тобто половина норми.

Саме підприємство знаходиться в кілометровій зоні до найближчого житлового будинку. Тому важко навіть сказати, що саме це підприємство може впливати, бо є багато інших промислових підприємств, інших чинників і факторів, які можуть впливати на забруднення саме цього показнику», - розповів керівник хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління» Ігор Гуменний.

«Загалом, щоб говорити, що люди живуть у безпечних умовах, треба провести серію замірів, тобто для того вимірюються середньодобові концентрації, а не максимально разові. Говорити про те, що мешканці Рясного живуть при перевищенні показника по фенолу, це неправдиво і абсурдно», - додав заступник директора КП «Адміністративно-технічне управління»  Леонід Назаренко.

Довідка.

Хімічна лабораторія КП «Адміністративно-технічне управління» досліджує повітря на вміст оксиду вуглецю, оксиду азоту, діоксиду азоту та сірчистого ангідриду на висоті 1,5 – 1,6 м. У водоймах визначають  наявність  заліза, аміаку, нітратів, нітритів, фосфатів, хлоридів, сульфатів, завислих речовин, жирів, синтетичних поверхнево-активних речовин, а також нафтопродуктів.

З початку 2017 року проведено  4465 замірів повітря. З найбільш забрудненим повітрям виявилось перехрестя вулиць Сяйво – Широка – Левандівська, на якому спостерігались перевищення вуглецю оксиду у 2,7 разів; азоту оксиду – в 1.1 рази та азоту діоксину – у 2,6 разів. За жовтень проведено 610 досліджень. Високі показники забруднення повітря з наднормативними концентраціями вуглецю оксиду та азоту діоксиду (перевищення у 2 рази) виявлені на таких перехрестях: пр. Чорновола – вул. Під Дубом; пр. Чорновола – вул. Хімічна; вул. Виговського – вул. Кульпарківська.

З початку 2017 року проведено 4868 аналізів води. У всіх виявлені перевищення гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Наднормативні концентрації спостерігались за такими показниками: залізо загальне, азот амонійний та аміак, фосфати, завислі речовини, СПАР, ХСК та БСК5. Найбільш «забруденими» (перевищення 5 і більше компонентів) виявились водойми: потік «Лисиницький»;  став (вул. Стрийська – вул. Наукова); річка «Марунька»; став (вул. Богданівська – вул. Пластова); озеро у смт. Брюховичі (вул. Курортна, 15); став (вул. Хортицька, 35).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ