Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В містах України пройшла смолоскипна хода до 100-річчя бою під Крутами

У понеділок, 29 січня, в Україні відзначають 100-річчя бою під Крутами. У декількох містах з цієї нагоди пройшла смолоскипна хода, - 112.ua.

У Києві сьогодні відбулася реконструкція бою на заводі "Арсенал". Актори відтворили події, які відбувалися наприкінці січня 1918 року. Після реконструкції відбувся смолоскипний марш від Арсенальної площі до Аскольдової могили присвячений героям Крут.

В Запоріжжі пройшла смолоскипна хода, її початок було заплановано на 18:00 на бульварі Шевченка біля будівлі мерії.

Харків'яни також вшанували пам'ять героїв Крут смолоскипною ходою, яка почалася о 19:00. Учасники пройшли по вулиці Сумській до площі Конституції. У поліції розповіли, що в марші взяли участь близько 500 осіб. За порядком стежили 200 поліцейських і 200 нацгвадійців.

У Львові мешканці запалили лампадки на могилах учасників бою під Крутами Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка на Личаківському цвинтарі. В Чернігові відбулася панахида за загиблими та урочисте покладання квітів біля меморіалу Героям Крут біля села Пам'ятне.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року на залізничній станції "Крути", в 130 км на північний-схід від Києва відбувся бій між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 вояків. Бій тривав п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя вони зупинили наступ ворога на два дні.

112.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ