Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львівської облради у Перемишлі вшанували пам’ять Героїв Крут

Голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко та заступниця голови депутатської комісії, голова товариства "Надсяння" Соломія Риботицька у складі делегації з Львівщини відвідали українську громаду у польському місті Перемишль.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Українці вшанували пам’ять полеглих під Крутами Героїв, поклали квіти до меморіальної дошки у школі ім. Маркіяна Шашкевича.

«У приміщенні головного корпусу комплексу загальноосвітньої школи № 2 ім. Маркіяна Шашкевича в Перемишлі розміщена пам'ятна таблиця учням Перемишльської гімназії, героям Крут, Івану Сорокевичу та Григорію Пипському», - розповіла Соломія Риботицька. - Як відомо, гімназисти Іван Сорокевич та Григорій Пипський були учасниками бою під Крутами, а перед розстрілом гордо заспівали: "Ще не вмерла Україна». Директор навчального закладу Петро Піпка разом з колективом зібрали чимало фактів про українських патріотів та щороку, разом із вихованцями вшановують пам’ять про Героїв".

Представники делегації з Львівщини спільно з парафіянами церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Хотинець, під проводом о. Івана Тарапацького помолилися за мир в Україні, заспівали Державний гімн України біля пантеону над могилою о. Михайла Вербицького  у селі Млини.

«Перша документальна згадка про будівництво Греко-католицької Церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Хотинці датується 1671 роком. Храм відновлено в 1990-х роках, та оголошено об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО разом з іншими дерев'яними церквами в Польщі та Україні. Ця церква є одним з небагатьох чинних греко-католицьких храмів у Польщі, що пережили війну і повоєнне нищення, пов'язане з акціями депортації. Це один із важливих об’єктів української спадщини за кордоном. Ми від усіх українців висловили вдячність отцеві Іванові Тарапацькому за багаторічне служіння на парафіях Любачівщини та працю задля збереження українських традицій, культури», - пояснив голова депутатської комісії Іван Щурко.

"Цього року, в рамках обласної програми  "Збереження історико-культурної спадщини України за кордоном" профільна депутатська комісія  передбачила можливість реалізовувати заходи з популяризації нашої спадщини за кордоном. Ми вважаємо, що потрібно досліджувати й більше уваги звернути на сакральні пам'ятки української культури, архітектури, які знаходяться за межами нашої держави. Це історія, про яку має знати кожен. Також ми маємо бути відповідальними за кожну таку пам'ятку, долучатися до відновлення цих об'єктів", - наголосила депутатка Соломія Риботицька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ