Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В МОЗ продовжують руйнувати міфи: електрофорез

Електрофорез є застарілим і неефективним методом реабілітації для людей з порушеннями рухового апарату. Про це в. о міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

"Електрофорез – той випадок, коли добре відома, хоча і малозрозуміла назва, не говорить про ефективність в функціональний реабілітації", – зазначила вона.

За її словами, зараз є поширеною практика застосування апаратної фізіотерапії: зокрема, електрофорезу як засобу реабілітації людей з руховими порушеннями.

У той же час, як відзначає Супрун, дана методика не є ефективною, тому що людина з такими проблемами при реабілітації повинна в першу чергу рухатися.

"У випадках, коли людина, в результаті хвороби, операції або травми, вимагає відновлення функцій організму, метою реабілітації є відновлення звичних навичок – переміщення, самообслуговування і інших звичайних речей, які дають можливість жити звичайним життям. І, якщо говорити про сучасні підходи до реабілітації, ці навички неможливо відновити без функціональної тренування, особливо руху. Необхідно, щоб пацієнт ходив, вставав, присідав, нахилявся або підтягувався – робив все, що він хоче відновити і вдосконалити до максимально можливого рівня. Замість усього цього в багатьох українських закладах пропонують електрофорез", – розповіла виконуюча обов'язки голови МОЗ.

Вона уточнила, що апаратна фізіотерапія (зокрема, електрофорез) може бути тільки допоміжним засобом реабілітації, так як має недостатньо широкий спектр можливостей.

"За допомогою постійного електричного струму він вводить в організм пацієнта іони лікарських речовин. Жодного руху, лише перебування певний час під апаратом. Це може зменшувати біль і запалення, прискорювати регенерацію тканин і розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються. Апаратна фізіотерапія – лише допоміжний засіб реабілітації. Для максимального відновлення доступних організму функцій пацієнтові потрібна участь команди функціональних фахівців, зокрема фізичних терапевтів і ерготерапевтів, які забезпечують функціональне відновлення", – підкреслила Супрун.

У зв'язку з цим вона поінформувала, що Міністерство охорони здоров'я запроваджує зміни в систему реабілітації.

"Метою змін, які ми впроваджуємо в системі реабілітації, є підготовка фахівців з функціонального відновлення і їх максимальне залучення до роботи з пацієнтами... Розраховую, що працівники реабілітаційних центрів будуть долучатися до впровадження функціональної реабілітації – ефективність якої вже доведена в розвинених країнах", – підсумувала Супрун.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ