Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В МОЗ вели перемовини щодо пацієнтів, які потребують лікування за кордоном

Керівництво Міністерства охорони здоров’я України провело зустріч з родичами пацієнтів та представниками громадських організацій щодо вирішення проблем з лікуванням за кордоном. Про це повідомили у прес-службі МОЗ України.

Переважна більшість тих, хто перебуває на черзі - це люди, яким потрібна пересадка органів або кісткового мозку. Цього року українців направляють на лікування до Італії, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Австрії, Білорусі, Індії, Туреччини. За перше півріччя 2019 року МОЗ направило на лікування 299 українців. На програму "Лікування українців за кордоном" виділено майже 690 мільйонів гривень. Щороку кількість людей, яким оплачують лікування за кордоном коштом державного бюджету, зростає. Зокрема, у 2018 році направлено на лікування 278 українців. Це на 19% більше ніж 2017 року і найбільше за всю історію існування програми.

На засіданні, яке відбулося 3 жовтня, комісія Міністерства прийняла рішення про оплату лікування ще 23 людям. Оплата буде здійснена з невикористаних коштів програми на рахунках МОЗ та коштів, які залишились на рахунках іноземних клінік. Також комісія прийняла рішення про взяття на облік ще 66 українців.

Станом на сьогодні на обліку перебувають 133 людини, для лікування яких додатково потрібно 313 мільйонів гривень.

Також МОЗ провело аналіз використання коштів за іншими програмами Міністерства та відшукало необхідні ресурси для оплати лікування пацієнтів. Триває процедура погодження. Ще планується створити окремий реєстр пацієнтів, що потребують лікування за кордоном. Задля захисту персональних даних уся інформація буде зашифрованою, а пацієнтові буде присвоєний унікальний номер. Саме за ним він зможе відслідкувати рух своєї справи.

Ми вдячні українцям та громадським організаціям за їх активну позицію та готовність активно працювати. Спільними зусиллями будемо і надалі рухатися у напрямку позитивних змін.

МОЗ розуміє, що програма «Лікування громадян України за кордоном" - тимчасове рішення і наразі єдиний шлях вирішення проблеми. Розгортання трансплантації в Україні дозволить збільшити кількість пролікованих українців щонайменше в 3-4 рази порівняно з кількістю пролікованих за програмою. Так, наприклад, вартість пересадки серця за кордоном складає в середньому 3 млн грн. В Україні можна робити таку операцію за 150 тис. грн. За ці гроші можна пролікувати 20 пацієнтів, які потребують трансплантації серця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ