Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В області реалізують ініціативу «Львівський промисловий ХАБ»

У Львівській області реалізують ініціативу «Львівський промисловий ХАБ». Про це сьогодні, 6 вересня, повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Роман Филипів, повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

"З 2016 року ми взяли курс на поновлення наших промислових можливостей, розвиток промислового потенціалу. У нас є непогані результати - у 2017 році ми закінчили рік з позначкою +6% по індексу промислового виробництва, а це означає, що промисловість зростає. Уже станом на сьогодні індекс промислового виробництва у 2018 році складає 4,8%. Усе це зумовлює подальшу роботу стосовно розвитку промислових підприємств, їхньої правильної структуризації, формування нових механізмів і підходів", - зазначив Роман Филипів.

У 2018 році Львівська обласна державна адміністрація розробила ініціативу - «Львівський промисловий ХАБ», у якому вирішили поєднати зусилля промислових підприємств, закладів професійно-технічної освіти та наукових закладів.

"У процесі розробки ми звертали увагу та те проблемне питання, яке є актуальним як для нашої держави, так і для в цілому України – це забезпеченість промислових підприємств робітничими кадрами. В області ми зберегли мережу закладів професійно-технічної освіти. Разом із тим ми повинні переходити на взаємодію промислових підприємств з закладами професійно-технічної освіти. Це перше завдання, яке ми перед собою ставили, розробляючи цю ініціативу", - додав Роман Филипів.

Об’єднання зусиль надасть можливість бути більш конкурентоспроможними і при виході на зовнішні ринки, і при налагодженні ініціативи «Львівський промисловий ХАБ». У першу чергу йдеться про створення кластерів промислових підприємств у галузевому розрізі. Сьогодні ми на фінішній прямій із створення 8-ми.

Як інформують у департаменті економічної політики Львівської ОДА, станом на сьогодні в області вже розпочали діяльність 4 промислові кластери.

Це - кластер будівельної індустрії, легкої промисловості, поліграфії та деревообробної індустрії.

Також в планах створення кластерів меблевого виробництва, металообробки, машинобудування та приладобудування, які наразі перебувають у процесі реєстрації.

"У структуру ХАБу ми включили 4 наукових центри, які б мали забезпечувати відповідною науковою продукцією ці промислові кластери, промислові підприємства. Мова йде про Центр якості та мобільності робочої сили, Центр інноваційного розвитку, Центр ІТ-забезпечення та адміністрування та Центр конкурентоспроможної промислової політики. «Герпідрядниками» будуть виступати провідні наукові установи і напрацьовувати той продукт, який необхідний для промислових підприємств", -наголосив директор департаменту економічної політики.

Щодо Центру якості та мобільності робочої сили - Львівська ОДА подала відповідний Проект на Програму секторальної підтримки за рахунок коштів ЄС, який переміг. Відтак, Львівська область у  2018 році отримає 3,6 мільйона гривень на дослідження всіх моментів, що пов’язані з підготовкою робітничих кадрів.

А це – вивчення того, наскільки є ефективними програми підготовки робітничих кадрів, куди працевлаштовуються випускники відповідних закладів освіти після закінчення установ, які є застереження для роботодавців щодо підготовки таких кадрів та ін.

Одним із найважливіших напрямків, за словами Романа Филипіва, є напрямок конкурентоспроможної промислової політики. Він здійснюватиметься у співпраці з Українським католицьким університетом, зокрема з  Бізнес-школою УКУ. Відтак, аналітично-адвокаційний центр "Львівський регуляторний хаб" взяв на себе зобов’язання зі здійснення цього важливого компоненту.

«Цей запит на ті перешкоди, які виникають та заважають розвитку конкуренції в цілому, ми отримуватимемо від підприємництва, кластерів,які будуть або є вже сформованими. Мова йде про інвентаризацію нормативно-правових актів, регуляторної бази, зокрема, оцінка її якості та регуляторних перешкод, які виникають у веденні бізнесу. Це все відбуватиметься у якісній комунікації з координаторами кластерів та безпосередньо з бізнесом за сприяння Львівської ОДА. Уся ця робота виливатиметься у чіткі пропозиції до змін нормативно-правових актів», - розповів керівник аналітично-адвокаційного центру "Львівський регуляторний хаб" Тарас Хавунка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ