Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні масового гинуть бджоли: звинувачують аграріїв

Уже кілька років поспіль Україна входить до ТОП-5 найбільших світових виробників та експортерів меду. Тому цьогорічна загибель тисяч бджолосімей стала великим ударом для пасічників. Факти отруєння фіксувалися й раніше, втім, утрати ще ніколи не були такими масштабними, пише Громадське.

Що призвело до такої масової загибелі бджіл, скільки постраждало бджолярів та які масштаби втрат, Громадське розпитало президента Спілки пасічників України Володимира Стретовича. Нижче — головні тези розмови.

Скільки пасічників постраждало

На превеликий жаль, ми не маємо ні точної кількості пасічників в Україні, ні точної кількості бджолосімей, немає ніякого перепису.

Масове отруєння сталося тому, що недобросовісні агровиробники застосовують для обробки рослин препарати, шкідливі для бджіл, у післяобробочний період. Ось в руках тримаю список з величезною кількістю скарг з усієї України. Сьогодні практично немає областей, де б не відбулася потрава бджіл.

У цьому переліку попереду — Дніпропетровська область. Тільки в Криворізькому районі загинуло близько 15 тисяч бджолиних сімей.

Чому цьогорічне отруєння таке масове

Ми підозрюємо, що цьогоріч завезли якийсь препарат високої токсичної дії, невідомий раніше. Я навів приклад Криворізького району. Там потрава відбулась 22 травня, а 10-го червня бджоли загинули. Повітря настільки насичене цим шкідливим препаратом, що й до сьогодні ще є. Тому ми чекаємо відповіді ветеринарних лабораторій.

Є приклади, коли великі агрофірми не йдуть на контакт з пасічниками. Хоча їх зловили за руку, встановили, що це було лише на їхніх землях.

Бджоляр з рамками на пасіці, Крим, 22 травня 2010 року Фото: Олексій Сувіров/УНІАН Бджоли на пасіці, Харківська область, 26 липня 2011 року Фото: Володимир Андреєв/УНІАН

Як допомагає своїм членам Спілка пасічників 

Ми опинилися в дуже складній ситуації. Є механізм подачі колективного позову від спілки на захист своїх членів. У списку — дві сотні потерпілих. Насправді їх набагато більше, але значна частина пасічників не хоче сваритися з владою, не хоче конфлікту на місцевому рівні.

Отож, коли ми почали перевіряти потерпілих пасічників, виявилося, що лише троє в цьому величезному переліку сьогодні є членами Спілки пасічників. Їм ми надаємо необхідну консультативну та правову допомогу.

Я давно вже кажу: давайте об'єднуватися. Тоді ми можемо вирішувати проблему на місці. Скільки тих фермерів у районі? Ну сім, ну дев'ять, а пасічників десятки, сотні.

Членський внесок — 10 гривень на місяць. Ті, що з нами, мають захист.

Ми провели певну підготовчу роботу, зобов'язали членів спілки зустрітися з фермерами, зустрітися з управліннями агропромислового розвитку на місцях перед початком сезону. І там, де цю роботу провели, таких потрав немає.

Скільки втрачають пасічники через масове отруєння бджіл

Потрібно враховувати два моменти. Перший — вартість самої бджолосім'ї, яка коштує 2-2,5 тисячі гривень. І плюс недоотриманий доход, утрачена вигода. Тому що це початок сезону — травень. Сім'ї вже немає, а в медоносних районах — у Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській області — може принести 120-140 кілограмів меду на рік.

Якщо все перемножити, ви побачите, що нанесений збиток обраховується мільйонами. А тут же ще й моральна шкода.

Чи відшкодовують пасічникам збитки

Коли всім миром накинулися на винуватців і їх виявили, під тиском фактів вони не мають аргументів та не можуть сказати, що це не вони. Ідуть на компроміс, на так звану мирову угоду, відшкодовують збитки. Такі випадки є в Тернопільській області. Тепер з’явилася інформація з Волинської. Частина потерпілих погодилися на відшкодування, а четверо сказали: «Ні, нас це не влаштовує». Підуть до суду шукати правду.

Я думаю, що цей сезон покаже, чи знайдемо ми вихід із цієї ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ